Már vártuk: szigorodik a brit migrációs politika

2023. március 8. 15:16
A brit kormány kifejezetten megtiltaná, hogy a migránsok csónakkal keljenek át a La Manche csatornán az Egyesült Királyság területére. Az emberi jogi szervezetek tiltakoznak.

Az új jogszabálytervezet megtiltaná a migránsok csónakkal való átkelését a La Manche csatornán az Egyesült Királyság területére. Akik ilyen módon érkeztek, azokat gyors eljárással kitoloncolnák, megtiltanák visszatérésüket és azt is, hogy állampolgárságért folyamodjanak. A javasolt intézkedés mindenkire vonatkozna, aki kis csónakkal érkezik az Egyesült Királyság partjaira. Mindezek persze javaslatok, amelyeknek gyakorlati végrehajtása még nem tisztázott. Már a korábbi brit eljárások szigorítása is jogi kihívásokba ütközött Ruandában, így a végrehajtás mikéntjének tisztázása mielőbb szükséges – hívják fel a figyelmet a menekültügyi szakértők. Rishi Sunak brit miniszterelnök a migrációs kérdés kezelését az egyik fő prioritásnak nevezte, és a Daily Mailnek azt nyilatkozta: aki illegálisan érkezik, nem maradhat.

Több menedékjogi szervezet, köztük a Refugee Council természetesen élesen bírálta a tervezetet arra hivatkozva, hogy ezzel a kormány szétzúzza az ENSZ-egyezmény értelmében régóta vállalt kötelezettségvállalását: hogy tisztességes meghallgatást biztosítanak az embereknek, függetlenül attól, hogyan jutottak el az Egyesült Királyságba. A szervezet vezetője, Enver Solomon szerint a tervezet minden bizonnyal az eddigieknél több költséget és nagyobb káoszt fog okozni a rendszerben és egyúttal megvalósíthatatlan.

Jelenleg az Egyesült Királyságba érkező menedékkérőknek joguk van védelmet kérniük az ENSZ menekültügyi egyezménye, valamint az emberi jogok európai egyezménye alapján. Várhatóan az illegális migrációról szóló törvényjavaslat záradéka tartalmazni fog egyfajta jogi féket, ami a gyakorlatban is alkalmazható lesz, és lehetővé fogja tenni az egyezmények megkerülését, de erről egyelőre nincs konkrétum. A jogszabály egyúttal azt is megakadályozná, hogy az Egyesült Királyságba kisebb hajókkal illegálisan érkezők brit állampolgárságot szerezzenek.

A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy bárki végleges letelepedést és állampolgárságot is kérhet az országban eltöltött 5 évet követően – igaz, maga a procedúra rendkívül bonyolult. Az előzményekhez, illetve a teljes képhez még az is hozzátartozik, hogy tavaly a belügyminiszter törvényi felhatalmazást kapott arra, hogy a La Manche csatornán keresztül érkező bevándorlók letelepedését megtiltsa. Ennek tudatában könnyen lehetséges, hogy az új szabályozás azt a célt szolgálja, hogy ez a gyakorlat automatikus és ne csupán egyedileg alkalmazott  letelepedési tilalom legyen.

Az Egyesült Királyságba 2022-ben menedékkérelmet benyújtók számát mutatja nemzetiség szerint az alábbi ábra.

1. ábra: Forrás: Home Office.

A miniszterelnök szóvivője szerint a csatornán való átkelések számának növekedése teremtett precedenst az azonnali intézkedésekre, ahogy elmondta: nincs vesztegetni való idő. Mindeközben a munkáspárti Wes Streeting, aki az Egyesült Királyság egészségügyi és szociális ellátásért felelős árnyékminisztere a törvényjavaslatot és a tervezett intézkedéseket végrehajathatatlannak és újabb trükknek nevezte. Továbbá  azt jósolta, hogy a törvénytervezet nem fog átmenni a parlamenten. Véleménye szerint ehelyett a kormánynak jobb és biztonságosabb útvonalakat kellene kialakítania a menekültek számára az ország területére, megkönnyebbítve a bejutásukat, ezen kívül pedig fel kellene gyorsítani a menedékkérelmek feldolgozását, és egyúttal több pénzt kellene irányítani a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséghez, hogy letartóztassák azokat, akik embercsempészettel foglalkoznak.

A jog közbeszól…

Még tavaly született megállapodás arról, hogy azokat a migránsokat, akik illegálisan lépték át az Egyesült Királyság határát, a brit kormány Ruandába telepíthesse át, hogy ott adják meg a menedékjogi kérelmüket. Ez a megállapodás lett volna hivatott csökkenteni a La Manche csatornán való veszélyes átkelések számát. A Ruandába küldött migránsok a megállapodás szerint szállást és támogatást is kapnak, miközben az ottani kormány elbírálja a menedékkérelmüket.

A gyakorlatban viszont  eddig egy migránst sem küldtek Ruandába, mert heves politikai és jogi ellenállásba ütköztek. A Legfelsőbb Bíróság ugyan még tavaly decemberben kimondta, hogy a megállapodás nem sérti az ENSZ menekültügyi egyezményét, de a bíróságokon továbbra is kihívások előtt áll a megállapodás. A Belügyminisztérium közleménye szerint számos biztonságos és legális út vezet az Egyesült Királyságba, és ezeket tanácsos használni. Néhány ilyen út viszont csak meghatározott országokból (Afganisztánból, Ukrajnából) érhető el, más menekültútvonalak pedig csak korlátozott számú menekültet fogadnak be, azokat is csak pontos kritériumok szerint.

A Belügyminisztérium charterjáratai viszont azt mutatják, hogy az illegális bevándorlók Egyesült Királyságból való erőszakos elszállítása többe kerül ülőhelyenként, mint egy New York-i első osztályú jegy. A charterjáratokon kitoloncoltak számát mutatja az alábbi ábra.

2. ábra: Forrás: Home Office

A brit kormány a tavalyi évben 12,7 millió fontot költött ezekre a járatokra, nagyjából 1500 ember elszállításával. Ezeknek a járatoknak nagyjából a 25 százaléka 20 vagy annál kevesebb utassal szállt fel. Az adatok 2022-re nézve pedig azt mutatják, hogy a 62 charterjárat közül a járatok átlagosan 205 ezer fontba kerültek.

A jelenlegi szabályozás

Eddig is illegálisnak bizonyult, ha az Egyesült Királyságba tudatosan, vízum vagy külön engedély nélkül léptek be. Ez a szabály, amely az előző évi állampolgársági és határvédelmi törvény részét képezi, lényegében azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságba illegálisan érkező menekülteket akár 4 évre is bebörtönözhetik. Viszont csak minimális illegálisan érkező személy ellen indul valójában eljárás, aminek az az oka, hogy az Egyesült Királyságot nemzetközi jogi kötelezettség terheli, hogy ne büntethessen büntetőjogilag senkit, aki menekültként védelmet kér.

A kormány azzal támasztja alá az eddigi szabályozás szigorítását, hogy a menedékkérők számára számos biztonságos és legális útvonal kínálkozik (a legtöbb azonban csak bizonyos országokból érkező személyek részére érhető el). A kormány korábban azt állította, hogy a Ruandába való elszállítás eltántorította a migránsokat az illegális határátkeléstől, de a számok ezt egyelőre nem igazolják vissza: 

a BBC szerint 2022-ben 45756 migráns jutott át kis csónakkal a La Manche csatornán az Egyesült Királyságba, ami 2018 óta a legmagasabb szám.

A Belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint pedig az idei évben már 2953 migráns kelt át a csatornán ugyanígy kis csónakokkal, többek közt Albániából, Iránból, Irakból és Afganisztánból.

Ilyen számok mellett a brit kormány számára indokolt a migrációs politikájának szigorítása.

Borítókép: MTI/EPA/Etienne Laurent


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés