Ez most a TOP10 klímatechnológiai cég a régiónkban

Felfedezik a régiót a klímainnovációkat kereső befektetők

2023. március 9. 9:30
A klímatechnológia Közép- és Kelet-Európában még mindig gyerekcipőben jár, mégis: a régióban egyre több erős innováció száll versenybe a fejlett világ újításaival. Cikkünkben a 10 legérdekesebb befektetést vesszük sorra, köztük egy nívós magyar projektet is.

Az elmúlt néhány évben régiónkban a korábbi évekhez képest jelentősen nőttek a klímatechnológiai beruházások, pontosabban 4-5-szörösére emelkedett a klímatechnológiai innovatív projektekbe áramló kockázati tőke. 

Az ilyen befektetéseket listázó Dealroom adatbázisa szerint

a kelet-közép-európai régióban 2022-ben 299 millió dollár (a mai árfolyamon 106 milliárd forint), 2021-ben még több, 389 millió dollár (138 milliárd forint) áramlott a klímastartupokba, a 2020-as 75 millió dollárral (szűk 27 milliárd forint) szemben. 

Érdeklik a hazai startup világ trendjei egy nemzetközi tanácsadó cég szemüvegén keresztül? Olvassa el alábbi cikkeinket a témában!

 

McKinsey: Magyarországon a legmagasabb az információs és kommunikációs technológiai szakemberek aránya a régióban

 

Ebben különböznek a német és a magyar innovatív cégek

 

Íme Magyarország innovációs sikerének hét fontos összetevője

 

Az eredeti McKinsey tanulmány pedig ezen a linken érhető el.

Mi, mennyi?

Visszatérve a bevezető gondolatokhoz. A fenti összegek még mindig csak egy kis töredékét jelentik annak, amit a kockázatitőke-befektetők Európa-szerte költenek – ez 2022-ben rekordmagas, 15,9 milliárd dolláros összeget ért el,
ami mintegy 5640 milliárd forintnak felel meg. Ez a múlt évi magyar költségvetési bevételek közel negyedét jelenti.

De hol vannak a régió konkrét feltörekvő csillagai? A Financial Times lapcsoporthoz tartozó Sifted.eu portál körbekérdezte a régió meghatározó befektetőit, hogy melyik közép-kelet-európai klímatechnológiai startupokra érdemes ma odafigyelni. Minden megkérdezett csak egy-egy startupot választhatott a portfóliójából. A „szuperakkumulátoroktól" a szélmalmokat javító robotokig – bemutatjuk a kiválasztott kilenc vállalatot, és persze a Makronóm egy magyar csapatot is hozzátesz a felsoroláshoz.

Kezdjük is a klíma-innovációs projektek tárgykörében egy kiemelt magyar történettel, a  PLATIO nevű napelemes járdával, amely projekbe a Hiventures Zrt. is befektetett, és amely egyre inkább felnőtt vállalat, mintsem apró innovatív cég.

A magyar napelemes járda sztorija

A PLATIO napelemes járda, illetve térburkolat ötlete három gyerekkori barát, Sziszák Imre gépészmérnök, Cseh József vegyészmérnök és Ilyés Miklós tájépítész nevéhez köthető, akik a cég társalapítói. Miklós több városi tér és járda tervezésében vett részt, és megdöbbentette, hogy a városok mennyi építőanyagot használnak unalmas, szürke járdák építésére, miközben az emberiségnek még mindig fogalma sincs, hogy mit kezdjen az egyre növekvő, lassan lebomló műanyag-hulladékkal.
Felmerült tehát a kérdés: „Miért ne lehetne újrahasznosított hulladékból járdaköveket készíteni? És ha már annyi felület van kikövezve a városban, miért nem hasznosítjuk, és termelünk belőle energiát is?" (A lépések erejét alakítják energiává az ötletes magyar újrahasznosított járdalapok.)
Nyolc éve a PLATIO még csak egy ötlet volt, de a fejlesztés gyorsan beindult. A társalapítók benyújtották ötletüket a Design Terminál Smart City Lab versenyére, és a PLATIO-val nyertek is. A startup-verseny sokak figyelmét felkeltette, és magánbefektetőket is megnyertek.
A PLATIO termékfejlesztő csapata 2016-ban mutatta be az első prototípusokat, majd miután véglegesítették azokat, 2017 tavaszán elindították első éles projektjüket Kazahsztán fővárosában, Asztanában, a Világkiállítás Zöld Negyedének területén. Ezt követően – még abban az évben – több kísérleti projektet valósítottak meg, amelyek különböző alkalmazási területet céloztak meg, például elektromos autók töltőrendszereit, egy tengeri ponton áramellátó rendszert, valamintkültéri intelligens bútorokat.
A három barát ötleteire épülő startup mára 16 fős csapattá nőtte ki magát, és 37 országot lefedő, világméretű forgalmazói hálózattal rendelkeznek.

 

Íme a régiós TOP 9 klíma-startup

Következzen a kilenc további régiós ötlet a Sifted.eu gyűjtése alapján.

PVCase

A PVCase egy litván SaaS (szoftver előfizetéses szolgáltatásként) szolgáltató naperőművekhez. Megoldása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy adatvezérelt módon, gyors döntéseket hozzanak a tervek optimalizálása, továbbá és a kereskedelmi és közüzemi naperőművek életképességének kiértékelése során. A 2018-ban indult startup 2021-ben szerezte meg 23 millió dolláros Series A befektetését a litván Practica Capital, az amerikai Elephant és a Contrarian Ventures által. 

Skeleton Technologies 

Az észt Skeleton Technologies az úgynevezett szuper-akkun, a SuperBattery-n, vagyis  szuperkondenzátorokon dolgozik. Egy olyan energiatároló típuson, amely nagyon gyorsan töltődik, és egyszerre nagy energiát szabadít fel. Az új eszközök segítségével könnyebbé válik az energiatárolás sőt, villámgyorsan feltölthetők lennének az e-autók akkumulátorai is. A vállalat tavaly, 2022-ben mutatta be megoldását, és bejelentette, hogy partnerséget kötött a Shell olajipari óriáscéggel is. A Skeleton Technologies 2009-ben indult, és 2020-ban 41,3 millió eurós (közel 16 milliárd forintos) Series-D befektetési kört zárt legutóbb, 2024-re pedig óriási németországi gyártóbázist is épít. Többek közt a neves EU-s EIT Innoenergy kezdeményezés is támogatja őket.  

Aerones

A lett startupok egyik legújabb sztárja, az Aerones olyan robotokat gyárt, amelyek segítenek a szélturbinák karbantartásában és ellenőrzésében. A startupot 2018-ban az ismert Y Combinator accelerátor támogatta, tavaly pedig a meglévő befektetők mellett 30 millió dolláros (10,7 milliárd forintos) Series A kört gyűjtött be a brit Blume Equity-től.

Woltair 

A prágai székhelyű Woltair egy olyan platform, amely összekapcsolja a telepítő és karbantartó vállalkozásokat azokkal a fogyasztókkal, akik fenntartható energetikai megoldásokat, például hőszivattyút vagy napelemet szeretnének telepíteni. A csapat tavaly 16,3 millió eurót (6,2 milliárd forint) gyűjtött be egy Series-A befektetési kör keretében, amelyet a meglévő befektetők, valamint az ArcTern Ventures kanadai kockázatitőke-befektető cég, a Westly Group és az Aternus hozott tető alá.

 
SunRoof

A SunRoof egy lengyel-svéd startup, amelyet egy lengyel sorozatvállalkozó Lech Kaniuk indított 2013-ban. Tetőbe integrált napelemeket kínál, így a tető teljes egészében cserépszerű fekete fotovoltaikus (PV) panelekből állhat. Emellett energiagazdálkodási rendszereket is ajánl az ügyfeleknek, beleértve a tárolást is, továbbá egy alkalmazáson keresztül figyeli és kezeli az energiatermelést és -fogyasztást. A SunRoof 2023 januárjában további 13,5 millió euróval (5,1 milliárd forint) bővítette korábbi, 15 millió eurós finanszírozási körét. A projekt koncepciója nagyon hasonlít a nálunk ismert, Magyarországon gyártott Terrán-Generon cserepekre.

Port 

A varsói székhelyű Port teljes elektro-mobilitási csomagot kínál az úgynevezett utolsó mérföldre szállító logisztikai cégek számára: a töltőállomásoktól az e-járművekig. A Port sikeres kísérleti projekteket hajtott végre Londonban és Barcelonában, és jelenleg magvető tőkebevonáson dolgozik.  

eAgronom

Az észtországi székhelyű eAgronom pénzügyi ösztönzőket kínál a fenntartható mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodók számára. A vállalat szoftvere segít a gazdálkodóknak az üvegházhatású gázok kibocsátási adatainak mérésében és azok úgynevezett szén-dioxid-kreditekké alakításában, amelyek később további bevételekre válthatók. A vállalat 2022-ben 7,4 millió dolláros (2,6 milliárd forint) Series A tőkeemelést hajtott végre az észt Yolo Investments és a lett ZGI Capital vezetésével.

ZEME

A ZEME egy lengyel hulladékgazdálkodási startup. Nagyipari vállalatok számára digitalizálja a hulladékgazdálkodási és hulladék-újrahasznosítási folyamatokat. A startup a Dealroom szerint több magvető kört is bevont, többek között az RST Ventures For Earth, egy klímatechnológiára összpontosító lengyel tőkealap befektetőitől.  

Bankilo

A Bankilo egy lengyel alkalmazás, amely másodpercnyi időközönként méri egy háztartás energiafogyasztását. Ezáltal segíthet az energiafogyasztás jobb tervezésében és az energiaszámlák megtakarításában. A vállalat 2021-ben kapott befektetést a Sesco lengyel elektromos és gépipari gyártó cégtől.

Nyitókép:123rf.hu

Nagyon keresettek a klíma-startupok a fejlett világban
A klímatechnológiai startupok tavaly erős harmadik negyedévet zártak Amerikában. Ekkor fektettek be többek közt a TeraWatt e-autós töltőoszlop hűlózatot építő a startupba egymilliárd dollárnyi Series A tőkét, derül ki egy tavalyi összeállításból.
Miközben a szélesebb körű startup befektetési piac lehűlhet, a klímatechnológia továbbra is forró marad: a 2022-es év a harmadik negyedévben a legnagyobb tranzakciók befektetési adatai meghaladják az idei év két előző negyedévét. Összesen öt klímatechnológiai startup került fel a CB Insights top 10-es listájára a harmadik negyedévben, amelyek összesen 3,7 milliárd dollárt vontak be. Ez messze meghaladja a tavalyi negyedévben nyolc top startup által elért 2,5 milliárd dollárt és az első negyedévben öt top startup által elért 1,4 milliárd dollárt.  

 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés