Belehalhat-e az emberiség a negyedik ipari forradalomba?

2023. március 5. 11:26
Aki uralja a negyedik ipari forradalom kapcsán kifejlesztett technológiákat, az fogja uralni a világot. Ha nincs szabályozás, az emberiség nagy része bajban lesz – húzza alá Klaus Schwab, világszerte ismert szaktekintély.

Halaska Gábor írása a Makronómon.

***

Valósággá válhat a Műanyag égbolt animációs film utópiája?
A negyedik ipari forradalom kapcsán egy nem mindennapi, méghozzá magyar filmalkotásnak lehettek tanúi a 2023-as Berlini Nemzetközi Filmfesztivál vendégei. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta sci-fi animációs nagyjátékfilmjét már a fesztivált meglőző sajtóvetítésen is megtapsolták az idei Berlinálén. Maga a film egy száz évvel későbbi jövőben játszódik Magyarországon, a negyedik ipari forradalom után, ahol minden ember 50 évig élhet csak, ezt követően elvonulnak egy telepre, ahol fák formájában a megmaradt emberiséget tápláló élelem lesz belőlük… 

Mit gondol a neves szakértő a negyedik ipari forradalom kapcsán?

Mindeközben napjainkban javában zajlik a negyedik ipari forradalom – mesterséges intelligencia (MI, vagy angol rövidítéssel: AI), döbbenetes sebességű technológiai fejlődéssel. E trendekkel kapcsolatban Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum elnöke arra figyelmeztet,

ha nem szabályozzuk globális szinten a negyedik ipari forradalom vívmányait, ha nem működünk együtt ezek fejlesztésében, koordinálásában, még nagyobb lesz az egyenlőtlenség. 

Aki tehát uralja a negyedik ipari forradalom kapcsán kifejlesztett technológiákat, az fogja uralni a világot. Ha nincs szabályozás, az emberiség nagy része bajban lesz – húzza alá a világszerte ismert szaktekintély.

De mit is jelent pontosan a negyedik ipari forradalom kifejezés?

A negyedik ipari forradalom (fourth insdustrial revolution, 4IR) vagy Ipar 4.0 a XXI. században a technológia, az iparágak, valamint a társadalmi minták és folyamatok gyors változását jelenti, mégpedig a net és a mobilnet révén (különösen az 5G technológiák) növekvő összekapcsolhatóság és az intelligens, főként ipari és logisztikai automatizálás, például szenzorok, robotok, kis drónok és hasonlók okán.

Magát a negyedik ipari forradalom kifejezést a tudományos szakirodalomban széles körben használják, még anno 2015-ben Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója és ügyvezető elnöke népszerűsítette. Schwab azt állítja, hogy a megfigyelhető változások sokkal többet jelentenek, mint egyszerű hatékonyságjavulás. Sokkal inkább: a kapitalizmus világában bekövetkező jelentős, mélyreható változásokat fejeznek ki.

Elmosódó határok a modern világban

Az ipari változások e korszakában az olyan technológiák, mint a mesterséges intelligencia, a génszerkesztés, a fejlett robotika összekapcsolódása elmossák a fizikai, a digitális és a biológiai világ közötti határokat. Mindezek során tehát mélyreható változások zajlanak a globális termelési és ellátási hálózat működésében.

Mégpedig a hagyományos gyártási és ipari gyakorlatok folyamatos automatizálásával, a modern intelligens technológiák, a nagyszabású gép-gép kommunikáció (M2M) és a dolgok internete (IoT) segítségével. Ez az integráció növekvő automatizációt, javuló kommunikációt és önellenőrzést, valamint olyan intelligens gépek használatát eredményezi, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek elemezni és diagnosztizálni a problémákat.

Társadalmi, politikai, gazdasági változások

Emellett társadalmi, politikai és gazdasági változást jelent az 1990-es évek végének és a 2000-es évek elejének digitális korszakából a beágyazott összekapcsolhatóság korszakába, amelyet a technológiai használat mindenre kiterjedő és közös használata különböztet meg az egész társadalomban (például a Facebook által felkarolt VR metaverzum), ami megváltoztatja az emberek tapasztalatait és ismereteit az őket körülvevő világról. Mindez feltételezi, hogy pusztán az emberek természetes érzékszerveivel és ipari képességeivel szemben létrehozunk és belelépünk egy kibővített társadalmi valóságba.

(Címlapfotó:123rf.com)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés