A német külügyminiszter 360 fokos fordulatot vár Putyintól

2023. február 22. 6:05
Folytatódik Annalena Baerbock kommunikációs ámokfutása. A német külügyminiszter után általában Scholz kancellár takarít, de vannak olyan szituációk, amin valószínűleg ő is csak kínosan nevet. Pedig egy háború közepén annyira nem is vicces látni, ahogyan Németország egyik legfontosabb politikusa folyamatosan félrebeszél.

A német kancellárnak jócskán meggyűlik a baja kormányának tagjaival. A védelmi miniszter tavalyi dilettantizmus-parádéjának végül egy jól irányított lemondás vetett véget. Christine Lambrecht hetet-havat összehordott a háború kapcsán, időnként hajmeresztő amatőrséggel kommunikált, tárcavezetői pályafutása vége felé pedig már saját koalíciós partnerei is tökéletesen alkalmatlannak találták a feladatra, így Scholz nem nagyon tehetett mást az eltávolításán kívül.

A német kabinet szegényebb lett egy tragikomikusan vicces figurával, de szerencsére maradt még olyan miniszter, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a közvélemény időnként a fejét fogva, időnként a térdét csapkodva csodálkozzon rá Európa erős államának vezetői furcsaságaira. A versenyt toronymagasan a külügyminiszter, Annalena Baerbock vezeti, aki mintha sportot űzne a félrebeszélésből, a fájdalmasan félreértelmezett diplomáciai alapviselkedésből és az asztalcsapdosó hőzöngésből.

Plágium, bakik és háborús retorika

A Mandiner már összeállított egy igen szórakoztató mixet Baerbock finoman szólva is különös megnyilvánulásaiból. A külügyi tárca vezetőjének kínos ügyei egymást érték és érik: volt itt már a német szavazók véleményének teljesen nyílt semmibevételétől kezdve a náci korra jellemző szóhasználaton és a legdurvább plágiumon át az önéletrajz meghamisításáig és egy remek, Európa nevében tett hadüzenetig minden, amit aztán a külügy és a kancellár nem győz eltakarítani saját minisztere után.

A német külpolitika őrületes éve - íme, Baerbock legemlékezetesebb pillanatai

Ahogy Christine Lambrecht egykori német védelmi miniszter lemondása kapcsán már utaltunk rá a Mandineren, a mindenkori német kabinetben létezik néhány olyan feladat, amit nagyon könnyű rosszul csinálni, a jó teljesítményhez viszont nagy rátermettségre van szükség. Kétségtelenül ilyen a német külügyminiszter munkája is.

 

Földrajz, történelem, geometria: egyes

Baerbock pedig tényleg mindent elkövet, hogy nézői minőségi szórakoztatást kapjanak. Még decemberben egy Újdelhiben tartott fórumon olyan országokról beszélt, amelyek több százezer kilométerre vannak Németországtól – figyelmen kívül hagyva azt a meglepő, de általában közismert tényt, hogy a Föld kerülete összesen alig több, mint 40 ezer kilométer.

Volt már hasonló alapismereti problémája a sziporkázó miniszternek: tavaly októberben a ZDF közszolgálati televízió műsorában történelmi tudását is megcsillogtatta, amikor kifejtette: ezt a háborút nem csak tankokkal vívják, mint a XIX. században. Az első harckocsik 1916-ban jelentek meg a háborúban, de ez a baki eltörpül a legújabb mellett, amelyen még az orosz vezetés is dokumentáltan jól szórakozott.

Baerbock a Müncheni Biztonsági Konferencián a geometriába zavarodott bele, amikor kissé teátrálisan azt magyarázta: Ukrajna biztonsága csak abban az esetben őrizhető meg, ha Putyin 360 fokos fordulatot tesz Kijevvel kapcsolatos politikájában. A külügyminiszter tehát arra szólította fel az orosz elnököt, hogy folytasson mindent úgy, ahogy eddig, a 360 fok ugyanis a teljes kört jelenti. Ha valakinek a bakiról Az utolsó akcióhős jut eszébe, az nem véletlen: a Schwarzenegger-filmben a poénra egy egész jelenetet építettek.

A kínos poénon az orosz vezetés szemlátomást jól szórakozott. Az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev azonnal le is csapta a magas labdát, közösségi oldalán így fogalmazva„szórakoztató látni, hogy ennyire tudatlan emberek irányítják Európát. Annalena Baerbock azt mondta, örülne, ha Moszkva 360 fokos fordulatot tenne. Így lesz, geometria mester, ragaszkodunk a jelenlegi álláspontunkhoz!

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés