Az olajvállalatok a válság nyertesei

2023. március 11. 10:01
A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető arról beszélgettek, hogy minek köszönhető az olaj- és gázpiac nyugati szereplőinek sikere. Jól látszik, a válság nem mindenkinek jött rosszul.

Rekordinflációval, kiugró kamatokkal, drágulással küzd a világ legtöbb nemzete. Rövid távon gazdasági válság, hosszú távon pedig klímaváltozás fenyegeti a világot. Eközben az olajtársaságok, ezek a működésükből adódóan, eredendően környezetkárosító vállalatok fennállásuk egyik legjobb évét tudhatják maguk mögött. Az angol-holland Shell például 39,3 milliárd dolláros nyereséget könyvelt el tavaly. Ez nagyjából duplája a 2021-es profitnak és messze több, mint az eddigi rekordnak számító 31 milliárd dollár 2008-ból. Az amerikai Exxon közel 56 milliárd dolláros profitjával nem csak saját korábbi rekordját döntötte meg, de az európai és amerikai olajipar történetében is a legnagyobb profitot érte el 2022-ben.

Jól jött nekik a válság

A szakértők egyértelműen rámutatnak, hogy a minden várakozást felülmúló profit oka az emelkedő olaj- és gázárakban keresendő. A nyugati országok közül sokan hátat fordítottak az orosz olajnak és gáznak. Ez értelemszerűen kedvező helyzetet teremtett a többi jelentős olajipari cég számára. 

A kedvező körülményekből adódó nyereséget ugyan senki sem vitatja el a piaci alapon működő olajtásaságoktól, a sikerhez társuló kommunikációt azonban már a szakember is problematikusnak találja. A vállalatok többsége ugyanis a rekordnyereség mellett büszkén kampányol társadalmi szerepével az olaj és gáz ellátásbiztonságának megteremtésében. A válság során valóban kulcskérdés lett az energiabiztonság, de nem reális elvárás, hogy megdicsérjük azokat, akik ebből a legtöbbet profitáltak.

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb műsorából kiderül, milyen folyamatok tették lehetővé az olajprofit rekordokat, és mi lehet a megoldás az eltolódott gazdasági helyzetre. Kiderül az is, hogy áll a világpiac a klímavédelemmel. A szereplők többsége az elmúlt években sajnos nem a zöld gazdasági fordulatért, hanem az életben maradásért küzdött.  


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés