Átverés a környezetvédelmi búcsúcédulák piacán

2023. február 26. 14:02
A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető arról beszélgettek, hogy mi történik, ha megkérdőjeleződik többtízezer karbonkredit hitelessége.

A nagyvállalatok úgynevezett karbonkreditek vásárlásával is kompenzálhatják károsanyag-kibocsátásukat. Ezek kissé olyanok, mint annak idején a katolikus egyház által árusított búcsúcédulák. A karbonkreditek ugyanis egy másik szervezet természetvédelmi munkáját, 1 tonnányi szén-dioxid semlegesítését reprezentálják. A kreditek hitelességét harmadik feles szervezetek tanúsítják.

Verra egy tudósokat és szakértőket foglalkoztató nonprofit szervezet, amely a világ egyik legnagyobb karbon sztenderdjével rendelkezik. A vállalat erdővédelmi és fakivágás ellen létrejött projekteket ellenőriz és hitelesít. Tanúsítja, hogy azok mennyi szén-dioxid-kibocsátást előztek meg.

Nagy biznisz lett a fenntarthatóságból

A projektgazda szervezetek először megbecsülik, hogy erdővédelmi tevékenységük mennyi kibocsátást előz meg. A Verra és partnerei pedig megítélik, hogy a becslés megfelel-e a valóságnak. Ha igen, akkor a megakadályozott kibocsátásnak megfelelő mennyiségű karbonkrediteket írnak jóvá a szervezetnek.

A karbonkrediteket jellemzően 1 tonna szén-dioxidonként osztják, vagyis, ha a szervezet 10 ezer tonna kibocsátást előz meg, akkor 10 ezer kreditet kap a Verrától. Ezeket a krediteket pedig a szervezet eladhatja olyan nagyvállalatoknak, akik önként igyekeznek csökkenteni a kibocsátásukat. De akár olyan cégeknek is eladhatják őket, akik alaptevékenységük során nem tudnának, vagy nem akarnak jelentős karbonkibocsátás-csökkentést elérni.

Népszerűek a modernkori búcsúcédulák

A Verra által hitelesített karbonkreditek vásárlói között olyan vállalatok szerepelnek, mint a Disney, a Shell, a Salesforce vagy épp a Gucci. A megvásárolt karbonkreditekkel ezek a vállalatok mindeddig hitelesen állíthatták fenntarthatósági jelentéseikben és marketingkampányaikban azt, hogy többezer tonna szén-dioxid-kibocsátást akadályoztak meg. A kreditek azért is nevezhetők búcsúcédulának, mivel a környezetkárosító vállalatok csak megveszik őket, konkrét lépéseket nem feltétlen tesznek a fenntarthatóság irányába.

Transzparencia nélkül mit sem ér az egész

Egészen addig, ameddig először a Cambridge-i egyetem, majd a Guardian, a Die Zeit és a Source Material kutatása kimutatta, hogy a Verra által jóváhagyott kreditek 94 százaléka fantom kredit, vagyis nem kötődik hozzá valódi kibocsátáscsökkentés.

A Verra-botrány rávilágít az intézményesült greenwashing és az ESG hitelesség problémáira. A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi adásából kiderül, hogyan tévesztik meg a karbonkreditet értékesítő szervezetek az ügyfeleiket. Arra is fény derül, hogy miként kompromittálódott eközben a Verra hitelessége.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés