ChatGPT: mi történik, ha rossz kezekbe kerül a mesterséges intelligencia?

2023. február 10. 5:50
A ChatGPT-t létrehozó OpenAI technológiai vezetője szerint a chatbotot mindenképp szabályozni kell, mivel „rossz emberek” kezébe is kerülhet. Kérdés, hogyan lehet visszaélni ezzel a mesterséges intelligenciát (MI) használó csevegőrobottal?

Az AI chatbot világszerte hatalmas érdeklődést vált ki az előző év november 30-i megjelenése óta, de aggodalomra is ad okot, hiszen sokan félnek például attól is, hogy végül elveheti a munkájukat – adta hírül korábban a Makronóm.

Mira Murati a Time magazinnak adott interjújában elmondta, a vállalat nem számított arra, hogy alkotásukat ekkora lelkesedéssel fogadják majd. 

Népszerűsége azonban etikai aggályokat szül – mondta el Murati, hozzátéve, hogy az ilyen eszközökkel „vissza lehet élni, amennyiben rossz kezekbe kerülnek”, ezért egyre sürgetőbbé válik a globális szabályozása – idézi Muratit az Insider.

Arra a kérdésre, hogy az OpenAI-hoz hasonló vállalatoknak vagy a kormányoknak kellene-e az eszköz szabályozásáért felelniük, Murati azt mondta: „Az OpenAI és a hozzánk hasonló vállalatok számára fontos, hogy az MI alapú technológiát ellenőrzötten és felelősségteljesen használják a felhasználók”.

Azt is hangsúlyozta, hogy a vállalatnak minden segítségre szüksége lesz, amit csak megkaphat, beleértve a szabályozó hatóságokat, a kormányokat és mindenki mást is. 

Széles körben használható a ChatGPT

Januárban a ChatGPT vezérigazgatója, Sam Altman, a StrictlyVC-nek adott interjúban azt mondta:  „a generált szöveg olyan dolog, amihez mindannyiunknak alkalmazkodnunk kell”.

A lehetőségek tárháza pedig igen széles, hiszen azóta már nagyon sok területen kipróbálták az eszközt. 

Kutatók a ChatGPT-t az Egyesült Államokban az orvosi engedélyezési vizsga mindhárom részének teljesítésére késztették. Azt mondták, hogy „kényelmesen” átment.

Emellett az iskolákban is egyre népszerűbb – ennek azonban nem örülnek felhőtlenül a pedagógusok. Kiderült, egyre több amerikai egyetemista használja dolgozatának vagy beadandójának megírásához, a tanárok pedig igen nehezen tudják megkülönböztetni a gépi és ember által írt szöveget

A tanárok kétségbeesésükben letiltották az iskolai számítógépeken a ChatGPT-t, ám ez valószínűleg nem akadályozza meg a tanulókat abban, hogy otthon vegyék hasznát az MI chatbotnak. A tanárok egy része úgy reagált az újdonságra, hogy visszatért a papír alapú dolgozatiratáshoz. 

Az éremnek azonban mindig két oldala van, így most sincs ez másképp. Egy középiskolai tanár feltárta, hogy ők is hasznát vehetik a programnak, ugyanis a dolgozatai értékeléseinél Mi-t használt. Nagy örömére a chatbot sokkal részletesebb értékelést adott, mint amilyet ő maga adott volna – nem mellesleg jóval kevesebb idő alatt.

Google Bard, a ChatGPT konkurense

Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a ChatGPT mesterséges intelligencia alapú chatbotot nyilvánosságra hozták, a Google egy nagyon hasonló technológiával rukkolt elő.

A Google vezére, Sundar Pichai megjegyezte, hogy Bard a webről származó információkból gazdálkodik, így valójában mindig naprakész, friss választ kaphatunk. Ez azt is jelenti, hogy néhány lépéssel a ChatGPT előtt jár, hiszen a korábbi chatbot csupán 2021 végéig képes feldolgozni az adatokat, mert korlátozták az internethez való hozzáférését. 

Itt olvashat részletesebben a Google Bardról: 

Döbbenetesen okos ChatGPT konkurenst alkotott a Google

Egy új mesterséges intelligencia jelent meg nemrég az OpenAI jóvoltából: a ChatGPT. A „csevegőbot" tud válaszolni a kérdéseinkre, kódol, akár még szerelmes levelet is ír, ha azt kérjük tőle. Ahogyan a Makronóm is beszámolt róla, a mesterséges intelligencia (MI) alapú chatbot robbanásszerűen tört be mind az IT világba, mind a közéletbe.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!



Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés