Döbbenetesen okos ChatGPT konkurenst alkotott a Google 

2023. február 11. 12:46
Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy a ChatGPT mesterséges intelligencia alapú chatbotot nyilvánosságra hozták, a Google egy nagyon hasonló technológiával rukkolt elő.

Egy új mesterséges intelligencia jelent meg nemrég az OpenAI jóvoltából: a ChatGPT. A „csevegőbot” tud válaszolni a kérdéseinkre, kódol, akár még szerelmes levelet is ír, ha azt kérjük tőle. Ahogyan a Makronóm is beszámolt róla, a mesterséges intelligencia (MI) alapú chatbot robbanásszerűen tört be mind az IT világba, mind a közéletbe. Sőt, az oktatásba is, a pedagógusok pedig csak kapkodják a fejüket.

Google Bard, a ChatGPT új versenytársa

Látva a ChatGPT népszerűségét Sundar Pichai vezérigazgató úgy döntött, nagyobb energiát és több erőforrást állít az MI-termékeinek fejlesztésére és bevezetésére. A vállalat azt is közölte, hogy 

idén 20 új MI-terméket tervez bemutatni, többek között MI funkciókkal ellátott keresőmotorral is találkozhatunk a közeljövőben.

A ráfordított munka meg is hozta gyümölcsét: hétfőn Pichai a Google weboldalán közzétett blogbejegyzésben bemutatta a Bard MI alapú szolgáltatást, amely nem sokban különbözik a manapság igen népszerű, fent említett, egyre nagyobb ismertségnek örvendő ChatGPT-től. 

Mondhatni, a ChatGPT versenytársát alkotta meg a Google.  

Pichai azt is elmondta, hogy február 6-án, hétfőtől kezdve a Bardot megnyitják a megbízható tesztelők előtt, és a következő hetekben a nyilvánosság számára is elérhetővé teszik.

Miben különbözik a Google Bard a ChatGPT-től?

A ChatGPT-hez és a Bardhoz hasonló chatbotokat hatalmas mennyiségű szöveges adaton keresztül képzik ki. Ez azt jelenti, hogy vannak bizonyos betáplált adatok - például a rasszizmusra vagy egyéb szélsőséges nézetekre adható válaszai - és vannak olyan adatok, amelyeket később tanul meg, hiszen mondhatni ezek a chatbotok folyamatosan tanulnak. Ez a lényege a mesterséges intelligenciának, ebben több, mint egy mai asztali gép – azon túl, hogy persze sokkal nagyobb számítási- és tárolókapacitást igényel a működtetése.

A Bardot a LaMDA program hajtja, ami egy párbeszédeken képzett MI, és amelyet a Google még 2021 májusában jelentett be.

A fenti  videóban, amely a Bard működését mutatja be, látható, hogy egy felhasználó olyan kérdést tett fel a botnak, mint például „milyen új felfedezéseket mondhatok a James Webb űrteleszkópról a 9 éves kisfiamnak”. Bard viszont mondhatni „adatszerűen” válaszolt. Tehát a ChatGPT-vel ellentétben a Bard inkább egy okos keresőmotor, mintsem egy beszélgetőpartner.

Pichai megjegyezte, hogy Bard a webről származó információkból gazdálkodik, így valójában mindig naprakész, friss választ kaphatunk. Ez azt is jelenti, hogy néhány lépéssel a ChatGPT előtt jár, hiszen a korábbi chatbot csupán 2021 végéig képes feldolgozni az adatokat. 

Pichai azt is hozzátette, hogy a Google a Bardot a LaMDA egyszerűbb változatával fogja kiadni. Ez az egésznek csupán egy kis szelete, amely szerinte lényegesen kevesebb számítási kapacitást igényel.

 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én egy Wikipedia szócikk történelmi ellentmondásáról kérdeztem. A Wiki először azt írta, hogy Napóleon, miután Korzikáról családjával elmenekült, 1793 júliusában Toulonban telepedett le, majd, hogy 1793 szeptemberében Napóleon Toulont ostromolta. Hogy van ez?

ChatGPT: "Az biztos, hogy 1793 júniusában a korzikai nacionalisták megpróbálták letartóztatni Napoleon testvérét, miután a család a forradalmat fenyegető genovai támadásokat megakadályozó intézkedéseket hajtott végre. Ezután a Bonaparte-család korzikai rokonaiknál és barátaiknál bujkált, és végül kénytelenek voltak elhagyni Korzikát. Az úticéljuk azonban nem teljesen tisztázott. Néhány forrás szerint Marseille-ba mentek, míg mások szerint Olaszország felé vették az irányt. Egyes történészek szerint a Bonaparte-család menekülése során a Toulonba vezető útjuk során találkoztak az ott állomásozó francia hadsereggel, és ez lehetett az az ok, ami miatt később Napoleon is Toulonba került. Összességében a Bonaparte-család menekülésének részletei még mindig vita tárgyát képezik a történészek között, így nehéz egyértelmű választ adni arra, hogy hová mentek pontosan."

Mit mondjak, korrekt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés