Az ukrán védelmi miniszter szerint a vadászgépek már úton vannak

2023. február 7. 8:00
Biden nem küld F-16-osokat Zelenszkijnek, de nem akadályozza meg, hogy a szövetségesek adjanak ilyen gépeket Ukrajnának. Az ukrán védelmi miniszter szerint viszont kapnak harci gépeket, csak az a kérdés, hogy milyeneket.

Miután Joe Biden bejelentette, hogy az ukránok által régóta vágyott Abrams harckocsikat (méghozzá 31 darabot) küld Ukrajnának, az ukrán védelmi miniszter pár napja kijelentette azt is, hogy már F-16-os vadászgépeket szeretnének.

A Pentagon sajtótitkár-helyettese, Sabrina Singh ugyan nem erősítette meg, hogy az Egyesült Államok negyedik generációs vadászgépeket küldene Ukrajnának, de nem is cáfolta azt, így nyitva hagyta annak lehetőségét, egyelőre csak annyit mondott, hogy harckocsik küldéséről van szó. 

Valószínűleg azért nem adott érdemi választ, mert az F-16-os vadászgépek üzemeltetése kiképzést is igényel: több embernek kellene elhagynia a csatateret ahhoz, hogy képesek legyenek megtanulni a vadászgépek kezelését, tehát többről van szó, mint az Abrahams harckocsik esetében.

A sajtótitkár azért azt megjegyezte, hogy a Biden-adminisztráció nem zárja ki semmilyen fegyverrendszer adományozását Ukrajna számára a konfliktusban. Arra sem válaszolt kielégítően, hogy van e valamiféle határ a fegyverküldésben, csupán azt mondta, hogy minden eshetőséget figyelembe vesznek.

 

A pénzhez három dolog kell: háború, háború és háború

Az Egyesült Államok huszonegyedik alkalommal is beletúrt a saját fegyverkészletébe, hogy újabb csomagot állítson össze Ukrajnának. Az utolsó szállítmány 600 millió dollárt ért, ezzel pedig a háború kezdete óta a fegyversegélyek költsége átlépte a 15,1 milliárd dollárt. A napokban Biden újabb 11,7 milliárd dolláros sürgősségi támogatást kért a Kongresszustól, amit zömében ugyanerre a célra kíván fordítani.

 

Már az Abrahams harckocsikat is hosszú egyeztetések előzték meg, miután Ukrajna hónapokon keresztül szinte követelte azokat az Egyesült Államoktól. A védelmi tisztviselők még a megállapodás után is rendszeresen mondogatták, hogy ez nem a megfelelő időpont a harckocsik kiküldésére, mivel az ukrán erők kiképzése, a harckocsik üzemeltetése, karbantartása és fenntartása rendkívül időigényes folyamat, és mindezek nehézségeket okoznak majd. (Nyilván az amerikai hadvezetés továbbra is tart attól, hogy a csúcstechnika Moszkva kezébe kerülhet, ha az oroszok kilőnek egy modern Abrams tankot, vagy leszednek egy új generációs harci repülőt – a szerk.)

A Biden-adminisztráció mindezen szakértői vélemények ellenére is bejelentette, hogy 31 darab Abrahams M1A2 harckocsit küld az ukrán frontra.

Ez a bejelentés, úgy tűnt, csillapítja a német aggodalmakat amiatt, hogy német Leopard 2 harckocsikat küldjenek Ukrajnába, amelyek szintén fejlett típusok, de kevesebb kiképzést jelentenek, hiszen egyszerűbben működnek, és könnyebb a fenntartásuk is, mint az Abrahams M1A2 harckocsiké.

Mindezek beleilleszkednek a Biden-adminisztráció eddigi támogatási politikájába: mindeddig nagyjából 27 milliárd dollárnyi katonai felszerelést adományoztak Ukrajnának, mióta Oroszország előző év február végén megtámadta Ukrajnát.

 

Megdöbbentő cikket közölt a CNN - Ukrajna tényleg az Egyesült Államok legnagyobb homokozója

A proxyháború előnyeit nem kell különösebben ecsetelni az Egyesült Államok mindenkori kormányának. Az USA mestere az olyan hadviselésnek, amelyben személyesen nem vesz részt, amerikai vér egy csepp sem hullik, mégis ő irányít. Joe Biden egyre nagyobb és egyre durvább fegyverekkel telepakolt szállítmányainak költségeit lassan már követni sem lehet.

 

Lesznek F16-osok?

A minap, február 5-én lehullt tehát végre a lepel az F-16-os gépek küldésének kérdéséről is: Joe Biden nem hajlandó F-16-os gépeket küldeni Ukrajnának, de azt nem akadályozza meg, hogy bármely szövetségesei ilyen vadászgépeket juttassanak el Ukrajnába. 

Oleksii Reznikov védelmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy nem az a kérdés, hogy kapnak-e vadászgépeket, csupán az, hogy milyen típusúakat kapnak. Hozzátette azt is, hogy Franciaország után Ukrajna lesz a világ második országa, amely legnagyobb számban gyártja majd a CAESAR önjáró tüzérségi berendezéseket. De bejelentette azt is, hogy a mai naptól elkezdődik az ukrán legénység külföldön történő kiképzése.

Borítókép: MTI/AP/Daniel Cole


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés