Makronóm Intézet, januári gazdasági monitor 6.

Az energiaválság ellenére a magyar kkv-k kitartanak

2023. február 5. 12:57
A magyar kkv-kat jelentős mértékben érinti az energiaválság, de működésük befejezését nem tervezik. Mint a kutatásból kiderült: jellemzően működési költségeik lefaragásával és energiahatékonysági beruházások megvalósításával terveznek megküzdeni a kihívásokkal.
Halaska Gábor írása a Makronómon.

A Makronóm Intézet a makrogazdasági elemzéseken és prognózisokon túl havi rendszerességgel tematikus felméréseket, primer adatfelvételes kutatásokat is végez hazai vállalatok körében. Legutóbbi kutatásukban a globális energiaválság magyar cégekre gyakorolt hatásait vizsgálta meg az intézet.

A fiss kkv felmérés leglényegesebb megállapítása, hogy a megkérdezett vállalkozások 43 százalékát súlyosan érinti az energiaválság.

A Makronóm Intézet vállalati felmérése szerint a gáz ára a megkérdezett cégek mintegy fele esetében legalább a háromszorosára nőtt, ahogyan az áramár esetén is hasonló értékekről számoltak be a vállalkozások – mondta el Purczeld Eszter, a Makornóm Intézet vezető elemzője.
A kutatás fontos megállapítása az is, hogy a vállalkozások jellemzően működési költségeik lefaragásával és energiahatékonysági beruházások megvalósításával terveznek megküzdeni az emelkedő energiaárakkal, elbocsátásokban vagy tevékenységük végleges befejezésében nem gondolkodnak. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a felmérés legfontosabb megállapításait.


1. A vállalkozások jelentős részét érzékenyen érinti az energiaválság

A Makronóm Intézet kkv felmérésének fő eredménye, hogy rávilágít: a kis- és középvállalkozások 43 százalékát kifejezetten súlyosan érinti a globális energiaválság, de – szerencsére – tevékenységük befejezését a megkérdezettek közül senki nem tervezi. A Makronóm Intézet száz hazai, jól teljesítő cég megkérdezésével készítette el felmérését.

A megkérdezett, döntően feldolgozóipari kis- és közepes vállalkozások jellemzően 

működési költségeik lefaragásával és energiahatékonysági beruházásokkal terveznek megküzdeni az emelkedő energiaárakkal.

Mennyit nőtt a gáz ára? 

A gáz ára a cégek mintegy felénél legalább a háromszorosára nőtt, ahogyan az áramár esetén is hasonló értékekről számoltak be a megkérdezett cégek.


Forrás: Makronóm Intézet, 2023

2. A működési költséget igyekszik csökkenteni a cégek közel fele 

A kérdésekre válaszolva: az energiaválság negatív hatásait a vállalkozások elsődlegesen a működési
költségek csökkentésén keresztül kívánják mérsékelni. 

A megkérdezettek közel fele a működési költségek lefaragására törekszik, a kutatásban részt vevő kkv-k csupán 6 százaléka tervez időszakos vagy teljes leállást. Ahogy már utaltunk rá: szerencsére a tevékenység végleges befejezését senki nem említette, mint lehetséges opció, ez jól látható az alábbi ábrán is.


Forrás: Makronóm Intézet, 2023

A vállalkozások jellemzően képesek a megnövekedett költségeiket a fogyasztói áraikban érvényesíteni. . 
A kkv-k 22 százaléka ezt közel teljes mértékben meg is tette, csupán 15 százalékuknál nem történt meg a költségek valamilyen mértékű áthárítása a fogyasztók felé.

2. A működési költséget igyekszik csökkenteni a cégek közel fele 

A válaszadó vállalkozások 47 százalékánál nincs megújuló energiaforrás, akiknél van, ott a napenergia a legjellemzőbb, melynek arányai az alábbi ábrán láthatók.


Forrás: Makronóm Intézet, 2023

A fentiekhez hozzátartozik, hogy jelentős volumenben a már teljesült, illetve tervezett energetikai beruházások – többek között a napelem és hőszivattyú telepítések – miatt a következő időszakban 

energiahatékonysági javulás várható a vállalkozásoknál, amely csökkentheti a gáz- és áramfogyasztási igényüket. 

Ugyanakkor ezt a folyamatot a jogszabályi előírások és a hálózati kapacitások befogadóképessége erősen korlátozhatja. 
A vállalkozások elsődleges megújuló energiaforrása tehát a napenergia. Amint fent is látható, a felmérésben résztvevők 53 százaléka rendelkezik megújuló energiaforrással, amely jellemzően napenergiát jelent, ugyanakkor a megújuló energiát hasznosító vállalkozások több mint fele a teljes energiafogyasztásuk kevesebb mint 25 százalékát tudja csak ilyen módon biztosítani.


3. A vállalkozások többsége tervez energiahatékonyság-javítást, a napelem a favorit

Kiemelendő, hogy a kialakult energiaválság ellenére a vállalkozások közel negyede (24 százalékuk)  nem tervez bevezetni energiahatékonysági intézkedéseket, ám a többség, akik terveznek ilyen beruházást, ott jellemzően napelem telepítésen gondolkodnak.

A következő időszakban tehát számos energiahatékonyság-növelő beruházás várható. Az ilyen beruházáson gondolkodó vállalkozások több mint fele napelemek telepítését, 33 százalékuk energiatakarékos eszközbeszerzést, 26 százalékuk pedig hőszivattyú telepítését tervezi, ahogyan az alábbi ábrán is látható. 


Forrás: Makronóm Intézet, 2023


4. A kkv-k egyre energiatudatosabbak

A fenti megállapításokkal összecseng, hogy a vállalkozások fele azt gondolja magáról, hogy energiatudatos. Mi több: 63 százalékuk készít rendszeresen belső jelentést saját energiafogyasztásáról, azaz tudatosan követik a vállalati energiafelhasználás alakulását.

Ennél jelentősebb erőfeszítést a kkv-szektor nem nagyon tesz jelenleg, mert a megkérdezett vállalatok mindössze 14 százaléka rendelkezik úgynevezett fenntarthatósági cselekvési tervvel.

Emiatt a vállalkozások esetében ellentmondás érződik az energiatudatosság értelmezése terén. Összességében ugyanis a vállalkozások 50 százaléka energiatudatosnak vallotta magát, ám rájuk igaz az is tehát, hogy 86 százalékuk nem rendelkezik fenntarthatósági cselekvési tervvel  – állapítják meg a Makronóm Intézet szakértői.Forrás: Makronóm Intézet, 2023

A téma a Makronóm Intézet honlapján jelent meg, a Makronóm Intézet Gazdasági Monitor című havi elemzésében.

 

(Címlapfotó: 123rf.com) 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés