Szorul a hurok a Tesla nyaka körül is: Musk csökkentette az árakat

2023. február 7. 13:05
Az eladások csökkenése miatt a Tesla mondhatni leakciózta bizonyos modelljeit. A befektetők persze nem tekintenek jó szemmel erre a lépésre, mint ahogy Musk utóbbi időkben jellemző viharos viselkedése sem vet túl jó fényt a vállalatra. Megnéztük a drasztikus magyar árcsökkentést is!

A vállalat az Egyesült Államokban közel 20 százalékkal csökkentette a Model Y SUV, tehát a legkelendőbb Tesla modell egyes változatainak árát. A Tesla a legolcsóbb modellje, a Model 3 alapárát is csökkentette 6 százalékkal.

„A Tesla járműveinek egykor hónapokig tartó szállítási ideje igencsak megrövidült. Ez alapján az autógyártó egykor méretes rendelésállománya kimerülhetett” 

– mondta Scott Case, az új és használt EV-k piacát elemző Recurrent vezérigazgatója.

Az éles árcsökkentések távolról sem tetszettek a befektetőknek, a Tesla részvényei idén közel 2 százalékot korrigáltak lefelé, miközben a piac inkább nőtt – ez azt jelenti, hogy a múlt év eleje óta a részvények több mint 65 százalékot zuhantak. 

„Sok tőzsdei befektető és elemző most attól tart, hogy a Teslákra továbbra is csökken majd a kereslet. A befektetőket aggasztja továbbá Elon Musk kiszámíthatatlan viselkedése és a Twitter-dráma” – írja az AP News.

Szembe kell néznie a konkurenciával

Ahogyan növekszik az elektromos autók iránti kereslet, úgy nyílik ki a világ a Tesla konkurencia-vállalatai számára. A Teslák drágák, nem az alap autók közé tartoznak, így nem mindenki engedheti meg magának.

Tavaly az Egyesült Államokban az összes EV (elektromos autó) eladás közel 65 százalékkal emelkedett 2021-hez képest. 

Emellett, miközben az összes EV-eladás emelkedik, a Tesla amerikai piaci részesedése nem csak önmagában kicsi, de még annak trendje is csökken. A Tesla 2018 és 2020 között az EV-piacnak még mintegy 80 százalékát uralta. Ez az arány 2021-re 71 százalékra csökkent, sőt az S&P által gyűjtött regisztrációs adatok szerint tovább csökkent, 

most már csupán 65 százalék körül jár a Tesla piaci részesedése saját hazájában.
Magyarországon is drámaian csökkennek a Tesla modellek árai

Aki Tesla vásárláson gondolkozik, annak most érdemes nézelődnie.

Januártól a kis akkus hármas, a Model 3 2,7 millióval (most 19 millió), a Long Range 2,8 millióval (22,5 millió), a Performance változat pedig 2,3 millióval lett olcsóbb, 25 millióba kerül, ami 10-12 százalékos árcsökkentésnek felel meg, és nagyjából a tavaly márciusi árszintet állítja vissza.

Érdekesség, hogy az új, tavaly nyár óta rendelhető Model Y ára még jobban csökkent: az alapváltozat induló ára 25 helyett mindössze 20 millió forint most, de a Model Y Long Range változata immár 5,6 millióval olcsóbb: 28,6 millió helyett most csak 23 millió.

A Model 3 mellett a Model Y-ra is érdemes egy pillantást vetni, hiszen körülbelül 15-20 százalékkal csökkent a magyarországi ára.

A Twitter-dráma sem könnyíti Elon Musk dolgát

Musk Twitteren tanúsított provokatív viselkedése is szerepet játszhat a kereslet csökkenésében. Mióta októberben átvette a közösségi médiaplatform irányítását, Musk lazított a gyűlöletbeszédre és más megkérdőjelezhető viselkedésre vonatkozó korlátozásokon.

Musk nézetei éles ellentétben állnak sok környezettudatos, demokrata párti Tesla-vásárló nézeteivel. A Morning Consult Brand Intelligence felmérési adatai azt mutatják, hogy az elmúlt évben 

„csökkent azoknak az amerikaiaknak a száma, akik kedvezően ítélik meg a Teslát”

– állítja a Reuters. 

2022 januárjában a megkérdezettek közel 43 százalékának volt pozitív véleménye a Tesláról, és csaknem 15 százalékának negatív. 2023 januárjában a megkérdezettek csupán 37 százaléka volt pozitív véleménnyel a vállalatról, míg a negatív vélemények 24 százalékra emelkedtek.

Case elmondta, hogy az elmúlt hat hónap során hallotta a Tesla törzsvásárlóitól, hogy már nem biztos, hogy a Teslában látják a jövőjüket, és most már megfontolnák, hogy más vállalattól vásároljanak elektromos autót.

Még így is köszöni szépen Musk, jól megy az üzlet

A Tesla agresszív árcsökkentései berobbantották a keresletet elektromos járművei iránt, és megnyugtatott mindenkit: a gyengülő gazdaság ellenére is hosszú a vásárlók listája.

A vállalat nemrégiben felülmúlta a Wall Street negyedik negyedéves bevételre és nyereségre vonatkozó célkitűzéseit, annak ellenére, hogy a járművek haszonkulcsa meredeken csökkent.

Az e hónapban végrehajtott mély árcsökkentések a Teslát az árháború kezdeményezőjeként pozícionálták, de az előrejelzése, miszerint az év során 37 százalékkal, 1,8 millió járműre emelkedik az autógyártás volumene, elmaradt a 2022-es ütemtől.

„Az árváltozások sokat jelentenek az átlagfogyasztók számára” – mondta Musk, hozzátéve, hogy a jármű megrendelései januárban megduplázódtak, ez pedig arra késztette az autógyártót, hogy megemelje a korábban említett Model Y SUV árát.

Musk arról is említést tett, hogy „elég nehéz recesszióra számít idén”, de a Tesla járművei iránti kereslet „jó lesz” annak ellenére, hogy az autópiac nehéz időket él meg.

Borítókép: MTI/AP/Chris Carlson


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés