Makronóm Intézet, januári gazdasági monitor 4.

Rendkívül magas a foglalkoztatottság, alacsony a munkanélküliség Magyarországon

2023. február 4. 11:04
A magyar foglalkoztatási ráta ma már megelőzi az EU-átlagot és zárkózik fel a német szinthez – derül ki a Makronóm Intézet friss, 2023. januári Gazdasági Monitor jelentéséből. 

A magyar munkaerőpiaci helyzettel kapcsolatban a Makronóm Intézet felidézi a KSH januárban közzétett statisztikáit. Eszerint az energiaválság a magyar foglalkoztatásban egyelőre nem érezteti hatását, mi több: 

a foglalkoztatottak száma történelmi szintre emelkedett 2022-ben, több mint 4,71 millió főre, azaz 2010-hez képest több mint 839 ezer fővel dolgoztak többen a múlt év őszén.

Ezzel az adattal a magyar foglalkoztatási ráta így ma már meg is előzi az EU-átlagot és egyre zárkózik fel a német szinthez. 

Ugyanis a fenti adat révén a foglalkoztatási ráta 2022 III. negyedévében 74,5 százalékra emelkedett, megközelítve a 77,1 százalékos németországi szintet. 

Ezen túl továbbra is alacsony szinten áll a magyar munkanélküliségi ráta: EU-s szinten az ötödik legalacsonyabb volt 2022 októberében. 

Csaknem 1 millióval nőtt a foglalkoztatottság 2010 óta.

1. A foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma tehát jelentősen, 4 713 millió főre emelkedett 2022-ben, ami 2010-hez képest közel 840 ezer fős (839,4 ezer fős) többletet jelent.

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

A Makronóm Intézet friss elemzése szerint az energiaválság a magyar foglalkoztatásban egyelőre nem érezteti hatását. A munkaerőpiacot továbbra is feszesség jellemzi. 

Munkaerőpiaci témában a minap külön elemzést is készített az intézet.

A most elérhető, 2022 szeptember-novemberi adatok alapján

a hazai elsődleges munkaerőpiacon 27 ezer új munkahely jött létre egy év alatt.

A következő időszak munkaerőpiaci helyzetét az intézet szakértői szerint az energiaválság alakulása és a gazdasági teljesítmény határozza majd meg. 

A még mindig jelen lévő munkaerőhiány bizakodásra ad okot, hiszen egyrészt rendelkezésre állnak szabad álláshelyek: 2022 negyedik negyedévében 90 ezer főt kerestek. 
Másrészt, a munkavállalók elbocsátását minden munkáltatónak jól meg kell gondolnia, hiszen a későbbiekben nem biztos, hogy lesz munkavállaló, aki az ismételt konjunktúra idején pótolja őket. 
Azaz a vállalatvezetőknek hosszú távon is kell gondolkodniuk, amikor a munkaerő megőrzéséről vagy elküldéséről döntenek.

2. A foglalkoztatási ráta

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

A magyar foglalkoztatási ráta – az ábra szerint is – megelőzi az EU-átlagot és zárkózik fel a német szinthez. Azzal, hogy a foglalkoztatottak száma soha nem látott szintre emelkedett 2022-ben, hazánk az EU-s rangsorban is érdemben előre tudott lépni a foglalkoztatási ráta tekintetében. A foglalkoztatottak számának növekedésével Magyarország 2014-re elérte, majd meghaladta az EU27 és V3-ak átlagát.

A foglalkoztatási ráta, ahogyan a fenti összefoglalóban már említettük: 2022 III. negyedévében 74,5 százalékra emelkedett Magyarországon, megközelítve a németországi szintet, ami 77,1 százalék volt. 
Érdemes visszatekinteni, hogy 2010 harmadik negyedévében a magyar foglalkoztatási ráta a 25. helyen állt, 2022 harmadik negyedévére viszont már a 8. helyet foglalta el az EU-ban.

3. A potenciális munkaerő-piaci tartalék alakulása

Forrás: Makronóm Intézet, 2023

Amint látható, továbbra is rendelkezésre állnak potenciális munkavállalók a foglalkoztatás további bővítésére: 2022. augusztus–októberben a potenciális munkaerő-tartalékba 280 ezer fő tartozott.


4. Alacsony a magyar munkanélküliség


A fenti ábrából kitűnik, hogy továbbra is alacsony szinten áll a magyar munkanélküliség, EU-s szinten az ötödik legalacsonyabb volt 2022 októberében.

A Makronóm Intézet január havi teljes Gazdasági Monitor elemzése innen érhető el.

 (Címlapfotó: 123rf.com)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés