A zöld befektetés kétélű fegyver

2023. február 6. 9:35
A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi adásában Bátorfi Botond, a Peak szakértője és Nyul Zsuzsa műsorvezető a tudatos, zöld befektetések előnyeiről és hátrányairól beszélgettek.

Azzal is tehetünk a fenntarthatóságért, hogy befektetéseinkkel zöld vállalatokat támogatunk. Ráadásul a zöld befektetés nem csak társadalmi szinten térül meg, akár nagyobb hozamra is számíthatunk a fenntartható cégek papírjaitól. Más kérdés, hogy ezt sokan garantálják az ügyfeleknek, pedig egyáltalán nem biztos, hogy valóban jól teljesítenek majd a befektetéseink.

A Fintech Világa Zöld Pénzügyi Percek előző adásában arról beszélt a szakértő, hogy egyes alapkezelők és vállalatok eladják részvényeiket a nem fenntarthatóan működő cégekben. A környezettudatos befektetés másik stratégiája, amikor kifejezetten zöld cégek részvényeit vásároljuk meg a pozitív hatás és nem utolsó sorban a nagyobb hozam reményében.

Folyamatosan bővül a lehetőségek köre

Akár magánszemélyként, egyéni befektetőként is vásárolhatunk részvényt kifejezetten fenntarthatósággal foglalkozó vállalatokban. Ilyenek például a megújuló energiaszolgáltatók, az elektromos autógyártók, a klímatechnológiai cégek. A Clim8, egy brit fintech befektetési platformja például gondosan összeválogatott, tematikus portfólióikat kínál a környezettudatos befektetőknek, amelyekben olyan vállalatok találhatók, melyek első számú tevékenysége a zöldenergia, a tiszta közlekedés, a klímatechnológia, a tiszta ivóvíz, a fenntartható élelmiszerek vagy például a körforgásos gazdaság területére korlátozódik.

Ugyanakkor bármilyen szektorból választhatunk olyan cégeket, amelyek bizonyítottan figyelnek a környezetre és fenntarthatóan működnek. Ezzel a stratégiával gyakorlatilag megjutalmazzuk a zöld vállalatokat. A részvényeik tömeges megvásárlása felhajtja az árfolyamot, azt az üzenetet küldve a piacnak, hogy anyagilag is megéri fenntarthatónak lenni.

A zöld befektetés sem garantálja a sikert

Az elmúlt években sokan választották ezt a módszert, de ez nem csak pozitív következményeket hozott. Sok zöld vállalat iránt túlzott érdeklődés alakult ki, ezért a részvényeik túlárazottá váltak. Ezért előfordulhat, hogy befektetünk egy ígéretes zöld cégbe, de a részvényár mégis tartósan csökkenni fog. A zöld befektetés másik kockázata, hogy nehéz megítélni mely cégek számítanak valóban fenntarthatónak. Rengeteg a megtévesztően kommunikáló, greenwashingot végző cég. Ezért sokszor amire azt hisszük zöld befektetés, az valójában nem az. Ebben segít eligazodni a Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi adása.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés