Gyűlöli az e-mailt a Z generáció

2023. január 30. 14:37

Bár most még nő az e-mailek száma, a fiatal munkavállalóknak eszükben sincs a hagyományos levelezőrendszereket használni. Helyette a csevegőprogramokon folytatnak munkahelyi kommunikációt.

2023. január 30. 14:37
null

Egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatoknak a Z generáció gyökeresen új felfogása a céges kommunikáció területén. A huszonéves generáció egyik jellemzője, hogy habozás nélkül keres új munkahelyet magának, ha valamivel nincs megelégedve az addiginál. A problémaforrások között most már a hagyományos céges e-mailek használatának elutasítása is szerepel, a vállalatok pedig igyekeznek megfelelni a fiatal alkalmazottak megváltozott igényeinek.

Óriási előnyben a home office-t alkalmazó cégek

Elon Musk kirúgással fenyeget mindenkit a Teslánál, aki home office-ban mer gondolkodni. Mindeközben az összes mutató azt jelzi, hogy az otthoni munkavégzés tökéletesen hatékonyan működik. Hazánkban a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnésével immár törvényi szintre emelkedett a home office szabályozása, ami nagy lökést adhat a munkaerőpiacnak. A modell működik és működni is fog.

Az informatikai technológiával és szolgáltatásokkal foglalkozó multi, a Wipro 260 ezer alkalmazottat foglalkoztat szerte a világon, a Z-gen e-mail gyűlölete így nagyon is érinti a menedzsmentet. Thierry Delaporte vezérigazgató adatai szerint dolgozóinak 10 százaléka havonta egyetlen alkalommal sem nyitja meg a céges levelezőrendszert, helyette minden létező, valós idejű csevegőprogramot, alapvetően LinkedInt, Snapchatet, Zoomot, Teamset használ – mert azokat sokkal hatékonyabbnak érzi. 

A céges belső kommunikáció változását előbb-utóbb le kell követnie a vállalatoknak is. A Z generáció tagjainak hozzáállása a hagyományos, elavultnak ítélt levelezőrendszerekhez máris érezteti hatását: a HR-rel és a szervezeti kultúra speciális helyzetével foglalkozó ReWorked kutatása szerint tavaly ezer, az informatika területén dolgozó megkérdezett több mint fele válaszolta azt, hogy a hagyományos e-mail helyett csevegőprogramok segítségével dolgozik.

A váltás ellenére egyelőre még mindig az e-mailek uralják a céges kommunikációt. A Statista adatai szerint a szétküldött e-mailek száma tavaly már a 333 milliárdot is meghaladta, 2025-re pedig várhatóan túllépi a 376 milliárdot is. 

Felforgató hatással lehet a mesterséges intelligencia robbanása!

A ChatGPT igazi „művész" csetbot, ami jól mutatja a mesterséges intelligencia (MI) tudásának robbanását. Elcseveghetünk „Vele", piackutatást végez, programozni is tud, sőt akár szerelmes verset ír. Nem csoda, hogy azonnal fellángolt a vita: kell félnünk attól, hogy az MI a munkaerőpiacon is helyettesít majd minket?

Fotó: 123RF

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2023. február 03. 15:43
Az e-mail jogilag nem bizonyító erejű (hiszen könnyen hamisítható), de könnyen és automatikusan archiválható. Azaz a céges kommunikáció akár évekkel később is bemutatható. Bizonyíték, ha nem is jogi erejű. A csevegés mennyire fér ebbe bele?
kbs_real
2023. február 03. 15:42
Én konkrétan leszarom a "fiatal munkavállalók igényeit". Magasról és vastagon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik