Dél-Amerika lehet a fintech piac megmentője

2023. január 29. 11:45
A TrendFM-en futó Fintech Világa legutóbbi adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető Qayum Dániel szakértővel beszélgettek a dél-amerikai fintech sajátosságairól.

Az elmúlt évben mélyrepülésben lévő fintech szektor a dél-amerikai régióban a kedvezőtlen piaci környezet ellenére is kedvező trendeket mutat. Több geopolitikai, kulturális és társadalmi adottság mellett néhány olyan döntés is segíti a terület digitális pénzügyi fejlődését, amiből a tengeren innen is tanulhatnának a szereplők.

Izgalmas trendek látszódnak a dél-amerikai kontinens digitális pénzügyi szektorában. 2021-ben közel 15 milliárd dollárnyi befektetés érkezett a régió fintech startupjaiba. Dél-Amerikában összesen 37 fintech unikornist tartanak számon. A világszerte csökkenő értékeltségek mellett is jól teljesítenek a régió cégei, és ügyfélszerzésben, szolgáltatásstruktúrában egyaránt példaként szolgálhatnak.

A Peak szakértői azokat a tényezőket gyűjtik össze, amelyek a dél-amerikai fintech szárnyalásához szükségesek. Ilyen például a nagy létszámú és alulbankolt társadalom, amelynek csak a legtehetősebb rétegeit szolgálják ki a helyi inkumbens pénzügyi szereplők. Emellett jellemző a fiatal, a digitális technológiákra nyitott lakossági összetétel, az okostelefon használók magas száma. Ami mégis kiemeli a régió fintech ökoszisztémáját a hasonló társadalmi szerkezetű Afrikai és Ázsiai piacok közül, az a kedvező szabályozási környezet. A kormányzat biztosítja azokat a törvényi kereteket és feltételeket, amelyekkel a fintechek képesek hatékonyan kiszolgálni az ügyfeleket.

A Fintech Világa szakértői bemutatnak néhány virágzó dél-amerikai fintech céget, és sikerük mélyére ásnak. Emellett szó esik a brazil azonnali átutalási rendszerről, a PIX-ről is.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés