Brutális francia védelmi költségvetést jelentett be Macron

2023. január 24. 21:50
413 milliárdra növeli védelmi költségvetését Franciaország. Macron elnök az ukrajnai fegyverszállítás mellett és helyett immár a saját védelemre koncentrál.
Révész Béla írása a Makronómon.

A francia elnök  a délnyugat-franciaországi Mont-de-Marsan légibázison tartott beszédében ismertette a 2024-2030 közötti védelmi költségvetés módosítását. A 2019 és 2025 között eredetileg előirányzott 295 milliárd eurós büdzsé újra- és továbbgondolt változatát, 413 milliárd eurót épít be a védelmi kiadásokba, felkészítve a francia hadsereget – ahogyan az elnök fogalmazott – az évszázad veszélyeire egy olyan korszakban, ahol a fenyegetések nem csak egyre intenzívebbek, de kombinálódnak is egymással. 

Macron hangsúlyozta:

a védelmi büdzséből óriási összeget fognak fordítani a katonai hírszerzés megerősítésére

– ez nem meglepő, miután a francia katonai titkosszolgálatnak tavaly nem sikerült előre jeleznie az orosz háború kezdetét jelentő támadást. Ez a hiba az akkori hírszerzés főnökének állásába került, egyben tűpontosan rámutatott a katasztrofális képességbeli hiányosságokra. 

Franciaország hatalmas anyagi támogatást tervez a kibervédelem területén is, de tömeges drónvásárlást, a tartalékos rendszer nagyarányú bővítését és a szárazföldi-légi képességek erősítését is zászlajára tűzte a 60 százalékos költségvetési növekedés jegyében. 

A francia haderőfejlesztésre szánt összegek drasztikus növelése várható volt. Egész Európa fegyverkezik: Németország hatalmas reformprogramja mellett a közelmúltban Lengyelország jelentett be meghökkentően nagy volumenű tervet, ugyanakkor Magyarország is megkettőzött intenzitással folytatja a 2016-ban megkezdett haderőfejlesztési programot.

Európa legjelentősebb szárazföldi hadseregét építik a lengyelek

A lengyelek nem viccelnek. Varsóban komolyan veszik az ukrán tanulságokat: elszántan hozzákezdtek a földrész legjelentősebb szárazföldi erejének létrehozásához. A Varsói Szerződés korából maradt haditechnikát most korszerű dél-koreai és amerikai fegyverekre cserélik. A politikai pártok közt jelenleg teljes az egység az erőltetett fegyverkezés kérdésében, de senki sem tudja, hogy ez így marad-e.

 

Az EU egyetlen atomhatalmaként Franciaország egyre több bírálatot kap, amiért nem teljesíti Zelenszkij ukrán elnök követeléseit, és nem jelent be egyre növekvő méretű fegyverszállítmányokat Kijevnek. Macron mostani beszéde arra enged következtetni, hogy Párizs egyre komolyabban számol a háború eszkalációjával, illetve az elkövetkezendő időszakban várható konfliktusokkal, ezért az ukrajnai segélyek mellett vagy helyett elsősorban Franciaország biztonságára és védelmi képességére koncentrál. 

A költségvetést márciusban terjesztik be a törvényhozásnak, Macron szerint a viták és a módosítási javaslatok után leghamarabb nyáron hagyhatják jóvá. 

Fotó: Emmanuel Macron a Mont-de-Marsan településnél levő légitámaszponton 2023. január 20-án.
MTI/EPA/AP pool/Bob Edme

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés