Makronóm: Szerbiából jelentjük

A szomszédunkban tavaly főleg az energia és az élelmiszer lett drágább

2023. január 23. 15:30
Az energiahordozók és az élelmiszer drágult meg Szerbiában a legnagyobb mértékben 2022-ben 2021-hez képest. A tűzifa, a szén és a fűtésre használt fapellet ára átlagosan bő 51 százalékkal volt magasabb – közölte a szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal (Republički zavod za statistiku). A legnagyobb drágulást a termelői árak kapcsán pedig a tej esetében jegyezték, ugyanis ez egy év alatt több mint 90 százalékkal drágult meg.

Hivatalos adatok szerint Szerbiában az infláció mindössze 15,1 százalékos volt, ám a szerbiai statisztikai hivatal fogyasztói árakról szóló jelentése alapján az alapélelmiszerek átlagban 24,3 százalékkal drágultak, hiszen például a tej, a túró és a tojás átlagban 43,3 százalékkal lett drágább a boltok polcain. 

A hivatalos adatok alapján a hús 20,8 százalékkal, a hal 26,7 százalékkal, az étolaj és a zsiradékok átlagban 21 százalékkal, a gyümölcs 20,2 százalékkal, míg a zöldségfélék 18,4 százalékkal kerültek többe.

Ám nem csak a tüzelőért és az élelmiszerért kellett többet fizetni, hanem a lakhatási költségek is magasabbak lettek, hiszen a lakbérek 27,8 százalékkal nőttek, a tisztítószerek 29,4 százalékkal kerülnek többe, a javítások, karbantartások pedig 23,2 százalékkal drágultak.

Ám nem csak a mindennapi szükségetek ára nőtt, hanem a szórakozás, a szabadidő eltöltésének költségei is. Így például a szálláshelyek, a szállodák szolgáltatásai 37,9 százalékkal magasabbak, az éttermek és kávézók pedig 19 százalékkal magasabb áron kínálták szolgáltatásaikat.

Drágább lett az egészségügyi ellátás, mégpedig, ha a gyógyszereket, az orvosi és a fogorvosi ellátást vesszük figyelembe, átlagosan 10 százalékkal.

Az újságok és magazinok 28,6 százalékkal kerülnek többe, az irodai kellékek pedig 30,7 százalékkal. A kozmetika, a tisztálkodási szerek 22,9 százalékkal drágultak.

A felsorolt 120 termékből és szolgáltatásból csupán két esetben figyelhető meg az ár csökkenése 2021 decemberi áraihoz képest. 

A vasúti közlekedésért nem kell többet fizetni, a repülőjegyek viszont némileg olcsóbbak lettek,

átlagosan 0,2 százalékkal. A kultúra terén ugyanakkor a hangfelvétel és a hangosítás is kevesebbe kerül 2,1 százalékkal.

A szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal mezőgazdasági termékekre vonatkozó utolsó jelentésében rámutatnak, hogy a termelői árak 2021 novembere és 2022 novembere között átlagban 33,6 százalékkal nőttek.

A fő termékcsoportok szerint az előző év azonos hónapjához képest a legnagyobb áremelkedésre a gabonafélék (33,5 százalék), a jószágok (33,7 százalék) és állattenyésztésből származó termékek (80 százalék) esetében került sor. A termelői árak a baromfihús esetén 22,7 százalékkal, marhahús 25,8 százalékkal, a sertéshús pedig 39,5 százalékkal lett drágább. A halért decemberben 60 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban.

A búzáért 29,6 százalékkal, a kukoricáért 34,5 százalékkal, a burgonyáért pedig 67 százalékkal kérnek többet a termelők.

A legnagyobb változás a tej esetében figyelhető meg.

A termelői ára ugyanis 2021 novembere és 2022 novembere között 91,3 százalékkal nőtt, míg a tojásért a termelők 46,5 százalékkal kértek többet.

A magyarországi árak alakulásáról javasoljuk a legfrissebb Makronóm elemzést.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés