Kivezeti a kormány a gabonakiviteli bejelentési kötelezettséget

2023. január 21. 7:10
A háború okozta ukrán és orosz exportösszeomlás miatt vezették be tavaly, most a kedvező piaci helyzet és a kereslet csökkenése miatt vetnek véget neki.

A kormány úgy döntött, hogy az Európában kialakult gabonapiaci helyzetre tekintettel kivezeti a gabona- és olajosnövények tekintetében tavaly márciusban bevezetett export bejelentési rendszert – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az intézkedést indokolja az is, hogy Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított, hazánk megtermeli a szükségleteit.

A tavaly februárban kirobbant háború, az orosz és az ukrán gabonaszállítások kritikus méretű fennakadása a magyar gabona gyors ütemű, nagy mennyiségű kiáramlásának kockázatát rejtette magában. A kormány a hazai ellátás érdekében vezette be az exportbejelentési kötelezettséget, hiszen ha az országban lévő készletet az egyre növekvő globális kereslet akkor kiviszi Magyarországról, az óriási válságot okozott volna a hazai élelmiszeriparban.

Nagy István szerint a bejelentési kötelezettség fontos funkciót töltött be, hiszen ezáltal

folyamatos és naprakész információ állt rendelkezésre a Magyarországról kiszállításra szánt terményekről.

Megteremtette az esetleges beavatkozás lehetőségét, ugyanakkor nem okozott fennakadást az exportban, miután az előzetes adatok alapján mindkét fő gabonaféléből, a kukoricából és a búzából is 2-2 millió tonna körüli kivitelre kerülhetett sor 2022-ben. 

Az állam nem avatkozott bele a piac működésébe, ennek ellenére egyes gabonapiaci felvásárlók a bejelentési rendszerre való hivatkozással sajnálatos módon visszaéltek erőfölényükkel a gazdálkodókkal szemben – tette hozzá.

A miniszter kifejtette: a piaci helyzet mára alapvetően megváltozott, hiszen a 2022 augusztusától fokozott ütemben beindult és a világpiacra azóta is dinamikusan szállított ukrán export nyomán

az elszívó hatás megszűnt, így a kereslet jelentősen csökkent az összes kelet-európai uniós tagállam gabonája iránt.

A kivezetés így nem jelent kockázatot a hazai ellátás biztonsága tekintetében – emelte ki.

Az Agrárminisztérium folyamatosan nyomon követi a gabonapiaci helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket annak stabilizálása érdekében – hangsúlyozta a tárcavezető.

Fotó: Nagy István agrárminiszter (MTI/Mészáros János)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés