Az ukrán menekültek ezrével kezdtek vállalkozni Lengyelországban

2023. január 22. 21:18
De még hogy. A kétharmaduk – a háború kimenetétől függetlenül – tartósan maradna is Lengyelországban.
Révész Béla írása a Makronómon.

Az ukrán vállalkozók és cégek jó része a háború kitörése után azonnal igyekezett külföldön folytatni vagy újrakezdeni üzleti tevékenységét. A lehetőségek elsődleges célterülete Lengyelország lett, ahol február 24-e óta több mint egymillió menekült – többségükben nő – talált menedékre.

Ahogyan a Bloomberg írja: a háború gazdaságot átalakító hatása egészen döbbenetes módon mutatkozott meg Lengyelországban. 

Az ukrán állampolgárok tavaly január és szeptember között 10 200 egyéni vállalkozást és 3 600 ukrán tőkével működő céget regisztráltak az országban, 

ezzel arányuk a lengyelországi új vállalkozások számában 8,5 százalékra emelkedett a háború kezdete előtti 1 százalék alatti értékről.

A Lengyel Gazdasági Intézet adatai szerint az ukrán cégeknél és vállalkozásoknál 420 ezren álltak munkába, elsősorban az építőiparban, az informatikai és a kiskereskedelmi területen. 

A jelentés szerint 2022-ben Lengyelországban az új vállalkozást alapító külföldi cégek 45 százalékát az ukránok tették ki, akiknek kétharmada döntött úgy, hogy – függetlenül a háború kimenetelétől – végleg a lengyel üzleti színtéren marad.

Fotó: Andrzej Duda lengyel elnök és Volodimir Zelenszkij
MTI/EPA/PAP/KPRP/Jakub Szymczuk


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés