Tűz a vízre: rakétarendszert vásárol Románia a tengerpartjára

2023. január 10. 10:48
A románok aggódnak az orosz Fekete-tengeri Flotta közelsége miatt. Az amerikai gyártó, a Raytheon 208 millió dolláros számlát küld a nyugtatásért cserébe.

Az ukrajnai háború kellős közepén Európa fegyverkezése egy pillanatra sem áll le, a közép-kelet európai országok pedig különösen magas fokozatba kapcsoltak a haderőfejlesztés területén. A legjobban természetesen az amerikai fegyvergyártók járnak, az üzlet annyira beindult, hogy a kapacitáshiány kezdi a legnagyobb problémát jelenteni. 

A pénzhez három dolog kell: háború, háború és háború

Az Egyesült Államok huszonegyedik alkalommal is beletúrt a saját fegyverkészletébe, hogy újabb csomagot állítson össze Ukrajnának. Az utolsó szállítmány 600 millió dollárt ért, ezzel pedig a háború kezdete óta a fegyversegélyek költsége átlépte a 15,1 milliárd dollárt. A napokban Biden újabb 11,7 milliárd dolláros sürgősségi támogatást kért a Kongresszustól, amit zömében ugyanerre a célra kíván fordítani.

A napokban egy romániai rendelés szerződésének megkötését jelentette be a világ egyik legnagyobb fegyvergyártója, a Raytheon Technologies, amely egyébként is virágkorát éli az USA Ukrajnának szánt fegyverszállítmányai miatt. Az ismert Javelin és Stinger rakétarendszerek gyártója Bukarestnek 208 millió dollár (nagyjából 77 milliárd forint) értékben szállít NSM CDS (Naval Strike Missile Coastal Defense System) védelmi rakétarendszereket, amellyel Románia a tengeri partvidékét erősíti meg, amennyiben a háború eszkalálódása esetén az orosz flottának eszébe jutna éppen ebbe az irányba továbbindulnia.

A tervek szerint a 244 kilométeres román tengerpart mintegy 60 kilométeres szakaszán telepítenek NSM-rendszereket. (Összehasonlításul: az aktív orosz-ukrán frontvonal hossza jelenleg mintegy 850 kilométer, az ukrán elnök szerint a harckészültség a közel 7000 kilométernyi ukrán határvonalból 2500-at érint – a szerk.) 
A Raytheon a norvég Kongsberg fejlesztése alapján gyártja a fegyverzetet, amely – a tervező promóanyaga szerint – a könnyű, gyengébb páncélzatú hajóktól a legerősebb védelemmel ellátott gigászokig bármit meg tud semmisíteni. 

A Kongsberg-Raytheon tandem eredményes együttműködéséből Magyarország is profitál. A Magyar Honvédség ugyanis NASAMS-3 légvédelmi rakétarendszerekre cseréli le a hetvenes években hadrendbe állított 2K12 KUB-okat. A fegyverzet irányító- és indítórendszerét a Kongsberg, míg a hozzá való rakétákat és radarrendszert a Raytheon gyártja. A legmodernebb haditechnikai eszközök még idén megérkeznek Magyarországra, az üzlet pedig a valaha volt legnagyobb védelmi beszerzés Magyarország és az USA között. A rendszerbe állítás összköltsége mintegy 500 milliárd forint.

Az USA és Románia közötti katonai együttműködés az utóbbi években egyre erősebb. Tavaly ősszel az Európában nyolcvan éve nem járt, legendás 101. légideszant hadosztály több mint 4000 katonája érkezett Romániába, hogy közös gyakorlattal demonstrálják Oroszország felé a védelmi képességek fejlődését.

Fotó: Konsberg
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Románia jófiú akar lenni az amerikaiak szemében, és ez ennyibe is kerül.
A NATO nem védené meg őket, ha arról lenne szó?

na ezert csinaltak az ukran haborut

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés