Brutális lett Putyin háborús költségvetése

2023. január 7. 20:08
Az orosz elnök nem aprózta el: mindent egy lapra tesz a „pénz nem számít!” mottó jegyében. Ez ebben a formában persze inkább PR-fogás, de ha csak a 43 százalékos eredeti védelmi büdzsénövelést nézzük, már az is horribilis emelkedést jelent.

A múlt év végén  az orosz katonai vezetéssel folytatott megbeszélés során az orosz elnök azt a merész kijelentést tette, hogy immár nincs felső határa a háborúra fordítható összegnek. A mondat nyilván erős túlzás, azt azonban jól jelzi, hogy Putyin háborús büdzsére és ezzel párhuzamosan háborús ipargazdaságra váltott, a költségvetést pedig ennek megfelelően szabatja át.

A Bloomberg által ismertetett terv szerint a három évre tervezett költségvetési módosítás 43 százalékkal nagyobb védelmi büdzsével számol, mint az az eredeti tervekben szerepel. Összehasonlításképpen: Oroszország 2021-ben – amikor már javában készült a háborúra – 65,9 milliárd dollárt fordított védelmi kiadásokra, amellyel akkor a világ ötödik fegyverkezésre legtöbbet költő állama volt. 

A tíz legfelfegyverzettebb ország a világon

Miután Juhász Ferenc, Gyurcsány egykori honvédelmi minisztere megszakértette, mennyire ostoba a hazai haderőfejlesztés , vessünk egy pillantást azokra az országokra, ahol - a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet - adatai alapján a legkomolyabban veszik a háború és a konfliktusok kiterjedésének lehetőségét. A lista élén nem meglepő módon az USA áll, amely tavaly 801 milliárd dollárt költött a fegyverkezésre.

A mostani tervezetben már 84 milliárd dollár szerepel, ami a GDP 3,3 százalékát jelenti – ezzel a szociális kiadások után a második legnagyobb tételt jelenti a költségvetésben, amiben benne vannak a mozgósítási, a hadiipari, a működtetési kiadások, és természetesen a fegyverbeszerzések is. 

Az óriási összeget természetesen csak más területek kárára lehet biztosítani: a dokumentum szerint jövőre alig nő az oktatásra és a kultúrára fordítandó összeg, de a környezetvédelmi kiadásokat is az eredetileg tervezettnél sokkal kisebbre nyírják.

Mire van még szükségetek? Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter 2022. december 21-én (MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev)

Az említett mozgósítás – Putyin a legutóbbi, 300 ezer tartalékos bevonultatására kiadott rendeletet is csak „részlegesnek” nevezi – a védelmi keretből jövőre 16 milliárd, az utána következő két évben pedig 16,-16,5 milliárd dollárt emészt majd fel. Elemzők szerint az erre szánt összeg csak a kisebbik probléma az orosz gazdaság számára, ennél ugyanis sokkal súlyosabb csapás lesz a bevonultatás miatt kialakuló munkaerőhiány súlyossága, amin csak rontani fog az oroszok várható kivándorlásának újabb hulláma. 

Orosz sztárközgazdász: alábecsültük a magánszektor alkalmazkodóképességét

A legnagyobb példányszámban kiadott német gazdasági napilapnak, a Handelsblattnak adott interjút Natalja Zubarevics közgazdász, a Moszkvai Állami Egyetem Társadalom- és Gazdaságföldrajz Tanszékének vezetője. A világszerte elismert szakértő elmondta: bár az orosz gazdasági adatok zöme a háború kitörése óta nem nyilvános, és a régiós adatokat a Pénzügyminisztérium már nem is teszi közzé honlapján, így is elegendő információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy nagyjából képet tudjanak alkotni a gazdasági helyzet változásairól és állapotáról.

Az előrejelzések szerint a költségvetési hiány az idei 0,9 százalékról jövőre már a GDP 2 százalékára fog nőni (Ukrajna esetében ez a szám 100 százalék), a hiány okozta lyukakat a Kreml pedig hitelekből és a tartalékeszközök mozgósításából tömködi be. Ami az előbbit illeti: évi egymilliárd dolláros devizahitel felvételével is kalkulálnak. 

A háborús költségvetés alaposan meg fogja bolondítani az államháztartást az energiaexport körül kialakult egyébként is káoszos helyzetben. A Kreml úgy számol, hogy a következő három esztendőben a vezetékes gázexport mintegy 40 százalékkal fog csökkenni, ugyanakkor kisebb arányú emelkedéssel kalkulál a nyersolajszállítás tekintetében. 

Címlapkép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem sikerult elfoglalniuk Eszakot hala Kinanak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés