Zuckerberg a szószban: újabb botrány a Facebooknál

2022. december 27. 17:11
Az Európai Bizottság a trösztellenes szabályok megsértésével vádolja a Metát, amiért hozzákapcsolta a piacteret a Facebookhoz.

Az Európai Bizottság előzetes figyelmeztetést küldött a Metának, miután úgy látja, hogy a vállalat megsértette a trösztellenes szabályokat. Amennyiben a végső megállapítása is ez lesz, úgy az EB-nek jogában áll a Meta egész éves bevételének 10 százalékát is kiszabni bírságként.

A vád szerint azzal, hogy a Meta a Facebook szerves részévé tette a Marketplace-t,

visszaélt piaci pozíciójával, és egyértelmű hátrányba hozta versenytársait.

Marghrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogokért felelős biztosa úgy fogalmazott: a Facebook a maga gigászi hálózatával világszerte több milliárd felhasználót és több millió hirdetőt ér el havonta. Azzal, hogy a virtuális piacteret összekapcsolta a Facebookal, a felhasználóknak nem is ad választási lehetőséget, hogy el akarják egyáltalán érni azt vagy sem. „Továbbá aggodalomra ad okot, hogy a Meta felhasználhatja az eleve hátrányból induló versenytársak online apróhirdetési szolgáltatási adatait. Ha ez bebizonyosodik, az egyértelműen a versenyszabályok súlyos megsértését jelenti” – tette hozzá. 

A Bizottság az EU alapszerződésének 102. cikkére hivatkozik, amely tilosnak és a belső piaccal összeegyeztethetetlennek nyilvánítja, ha egy vállalat visszaél erőfölényével. A mostani jelzés csupán az első lépés egy lehetséges eljárási folyamatban, de ha a Meta nem fog érdemben reagálni, vagy nem lesz hajlandó megnyugtató módon eloszlatni az aggályokat, akkor újabb óriási büntetés elé néz. Az ilyen jellegű bevételkiesések pedig nagyon fognak fájni az egyébként is mélyrepülésben lévő vállalatnak.

Mélyrepülés: egy év alatt bő 100 milliárd dollárt bukott Mark Zuckerberg

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg nettó vagyona jelenleg 38,1 milliárd dollár a Bloomberg összesítése szerint , ami elképesztő visszaesés a 2021. szeptemberi 142 milliárd dolláros csúcshoz képest. A listát természetesen Elon Musk vezeti, a második helyen a luxusban utazó Bernard Arnault áll, míg a bronzérmet Jeff Bezos viheti haza, ám Zuckerberg mindössze a 23.

Fotó: 123rf


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Marketplace komolytalan, tele van döglött hirdetéssel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés