Valóban nálunk a legdrágább az áram? Máris mutatjuk!

2022. december 16. 6:06
Egyes politikusok előszeretettel hangoztatják, hogy a magyar áram a legdrágább az Európai Unióban. Ez az állítás akkor áll legközelebb az igazsághoz, ha a „legdrágább” szót „legolcsóbb”-ra cseréljük.
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A rezsicsökkentés 2013 óta védi a magyar fogyasztókat. Még a 2022-ben átalakított rendszer szerint is extrém alacsony árat fizet a lakosság túlnyomó többsége, az átlagos fogyasztásig ugyanis pontosan annyiba kerül itthon az elektromos áram, mint 2013-ban. Ami az azóta felhalmozódott inflációt figyelembe véve kifejezetten alacsony árat jelent a magyar családoknak. 

Aki olvassa a híreket, tudhatja, hogy Európa többi országában egészen más pályát járt be az áram ára az elmúlt két évben. Az 1. ábra például az olaszországi áralakulást mutatja. Mint a grafikonról leolvasható, idén augusztus elején a fogyasztók közel százszorosát(!) fizették a 2020. április végi árnak, de a 2021 előtti átlagár is csupán tizede volt az idei csúcson mért értéknek. 

1. ábra: Egy MWh elektromos áram ára Olaszországban. Forrás: TradingEconomics.

A hazai árak azonban nem csak az itáliai értékekhez képest tekinthetőek nagyon alacsonynak, hanem lényegében bármelyik Európai Uniós ország viszonylatában egyértelmű a kedvező hazai árfekvés. Ahogyan azt a 2. ábra is mutatja, egész Európában egyedül a szerbek fizettek nálunk kevesebbet az energiáért idén szeptemberben, ám a különbség itt is elenyésző. 

2. ábra: Egy kWh elektromos áram ára Európa országaiban 2022 szeptemberében. Forrás: Global Petrol Prices.

Más országokkal szemben a magyar árelőny egyenesen megdöbbentő, még akkor is ha euróban kifejezett árról van szó. A norvégok „csupán” 44 százalékkal fizetnek többet a magyaroknál, a lengyelek azonban már közel dupla akkora költséggel szembesülnek, mint mi (az északi országban a felár a magyarhoz képest 85 százalék). 

Franciaország, Görögország, Szlovákia, Szlovénia és Románia lakossága is picivel többet fizet, mint a magyarországi ár duplája.

A finnek, lettek és portugálok esetében pedig a szorzó már 2,5-szeres. A svédek, írek és csehek pedig háromszor annyit fizetnek, mint mi. 

A grafikon jobb szélén pedig egészen elképesztő értékeket találunk. Belgiumban 4,5-szer magasabb az áram költsége, mint Magyarországon, a németek és dánok pedig ötszörösét fizették a rezsicsökkentett magyar áramárnak, és ez még akkor is magas, ha az adott országok bérszínvonalát is bekalkuláljuk. 

Elmondhatjuk tehát, hogy a magyar kormány továbbra is extrém alacsony áramárat biztosít a hazai állampolgárok számára. A lakossági energia költsége egyértelműen a legalacsonyabb az egész Európai Unióban. A rezsicsökkentés tehát továbbra is tökéletesen működik.

(Nyitókép: Pixabay)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 50 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés