Kitiltják az orosz olajat az Adria-vezetékből

2022. december 9. 9:07
E hét hétfőtől Szerbia nem szállíthat be több orosz kőolajat a horvátországi Adria-kőolajvezetéken (Jadranski naftovod – JANAF) keresztül, ekkor léptek ugyanis életbe azok a szigorítások, amelyeket az Európai Unió még májusban vezetett be Oroszországgal szemben.

Egyes tagországokat nem érintett a tilalom, így Magyarországot, Romániát, Csehországot és Szlovákiát sem. Szerbiát is megkímélték egy időre a nehézségektől, ezúttal azonban már piacon kell a szükséges kőolajmennyiségeket beszereznie. 

A szerb energiaügyi és bányászati minisztériumban a napokban rámutattak, a szankciók ellenére Szerbiában nem kell a kőolajszármazékok hiányára számítani, és drágulás sem várható. A leszerződött mennyiségek ugyanis még megérkezhetnek az országba, illetve a NIS (Naftna industrija Srbije) kőolajipari vállalatnál is azt állítják, sikerült akkora mennyiséget felhalmozni, hogy nem kell gondokra számítani a pancsovai kőolajfinomító működésében sem, illetve Szerbia más államoktól is vásárol most kőolajat.

A szerb államvezetés az unió döntését azonban nem hagyta szó nélkül.

Horvátországot okolják azért, hogy végül Szerbia sem kapott kivételt a szankciók alól. Az elmúlt időszakban a két ország kormánya között újra fagyossá vált a hangulat.

Aleksandar Vučić (Alekszandar Vucsity) szerb államfő nemrégiben rámutatott, hogy Szerbia tisztában volt azzal, hogy az EU szankciói érinteni fogják a Nyugat-Balkán országait is, de az Európai Bizottság döntése alapján a szigorítások alól mégis kivételt jelentett Magyarország, Románia, Csehország és Szlovákia mellett Szerbia is, mindaddig amíg Horvátország nem indítványozta e döntés módosítását.

Az idén nyáron az államfő már arra számított, hogy

a szankciók bevezetésével az országa 600 millió dolláros veszteséggel számolhat majd, ugyanis például az iraki kőolajért hordónként 31 dollárral többet kell majd fizetni, mint amennyit Oroszországnak fizetett.

A százmilliós többletkiadást erősítette meg nemrégiben Ana Brnabić (Ana Brnabity) szerb kormányfő is, aki akkor azzal üzent Horvátországnak, hogy ezt a drágulást elsősorban a polgárok érzik majd, köztük a szerbiai horvát kisebbség is.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem a horvátoktól függ. Nem fogadhatnak orosz kőolajat. Így a nem eu-s szerbek is nagyon rosszul járnak

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés