Hihetetlen, de még mindig erősödik a turizmus

2022. december 6. 12:21
A vendégek száma 3,2 százalékkal emelkedett idén októberben a kereskedelmi szálláshelyeken, 856 ezer vendég összesen 2,1 millió vendégéjszakát töltött el. A KSH adatai azokat igazolják, akik sikeres évet jósoltak a hazai turizmusnak, januártól októberig a belföldi vendégek 20, a külföldiek 132 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.
Elemző:
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője

A külföldi vendégek száma 32, a vendégéjszakáké 27 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 367 ezer vendég összesen 1 millió vendégéjszakát töltött el – írja a Központi Statisztikai Hivatal. Ezek 80 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 24 százalékkal emelkedett 2021 októberéhez mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 61 százalékát regisztrálták.

A KSH adataiból ugyanakkor az is kiderül, hogy a belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 17 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 489 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,1 millió volt. Utóbbiak 75 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 21, illetve 22 százalékkal csökkent a tavaly októberihez képest. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 21, illetve 19 százalékát regisztrálták.

Nőtt a bevétel is

Az összes bruttó árbevétel 42 milliárd forint volt, amely folyó áron 24 százalékkal volt magasabb az előző évinél. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 28 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok a KSH adatai alapján.

A kereskedelmi szálláshelyeken 50 százalékkal több, összesen 23 millió vendégéjszakát regisztráltak.

A belföldi vendégek 20, a külföldiek 132 százalékkal több (13,2 millió és 9,6 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 74 százalékkal nőtt, és 386 milliárd forintot tett ki.

“Az idegenforgalom a járvány elleni korlátozások egy évvel ezelőtti fokozatos feloldását követő élénkülés miatt emelkedő bázis jellemző, de a hazai vendégforgalom visszaesésének hatására 0,2 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Ezen belül a belföldiek vendégéjszakái 16,7 százalékkal csökkentek, mivel a hazai vendégek egy része a háztartási energiaárak átlagfogyasztás feletti emelése és a megugró infláció, valamint a bizonytalanabbá váló kilátások miatt óvatosabbá válhatott” – véli Suppan Gergely. Ugyanakkor a külföldiek vendégéjszakáinak száma továbbra is erőteljesen, 26,6 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek visszatérését mutatja. A szálláshelyek árbevétele így októberben 23,8 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. A helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt, ami magas bázist eredményezett.  

A Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője szerint

az első tíz hónapban összesen 50,4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, ezen belül a belföldieké 20 százalékkal, a külföldieké 131,1 százalékkal nőtt.

Gyorsan felpörgött a forgalom

A tavaly májusi fokozatos nyitást követően érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. A szálláshelyek forgalmát a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette, világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak. Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6 százalékos volt a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költött.

“A korlátozások megszűnése után gyorsan újraindult a turizmus, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolták elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, amit alátámasztottak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy foglalásokról” – mondja Suppan Gergely. Ezt azonban hátráltathatták a repülőtereken és a légitársaságoknál kialakult kaotikus helyzetek, járattörlések, az elégtelen munkaerő-állomány, az üzemanyagárak és az utazási, nyaralási költségek elszállása. Kérdés, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, de erre is kifejezett igény várható. Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása jelentős mértékben élénkítette a turizmust a nyári hónapokban. A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges. Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban levő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a rezsicsökkentés részleges kivezetése törheti meg. A belföldi turizmus helyreállását emellett a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága fékezheti némileg.

A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázat az energiaköltségek elszállása,

így a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhetnek, a meredeken elszálló költségeket nem tudják áthárítani, így átmeneti vagy végleges bezárásra is kerülhetnek. A közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetőek.  

A nemzetközi turizmus fokozatos javulását tükrözik a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai is, amelyek meredek felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. Októberben a légi utasforgalom 64,1 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 21 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 októberi szinthez képest.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És a forint is erős!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés