Nagyon nagyot ugrottak az ipari árak egy év alatt

2022. november 30. 9:04
A korábbi trendek folytatásaként, az energiaköltségek drasztikus emelkedése miatt nagyon elszálltak az ipari termelői árak, októberben az egy évvel korábbihoz képest 41,7 százalékkal nőttek, igaz szeptemberhez viszonyítva csupán 3,7 százalékkal emelkedtek.
Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint idén októberben az ipari termelői árak átlagosan 41,7 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a belföldi értékesítés árai 67,7, az exportértékesítésé 28,4 százalékkal voltak magasabbak. 

A Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint

az ipari termelői árindex továbbra is kiemelkedően magas ütemben emelkedik, bár éves alapon már látható némi lassulás. Ugyanakkor a havi alapú árnövekedés az előző havinak a duplája volt októberben, ami részben az új gázév indulásával, vagyis egy egyszeri ársokkal magyarázható.

Az ipari termelői árak növekedését tekintve tehát még nem lélegezhetünk fel, de nem beszélhetünk az árdinamika elszabadulásáról sem.

A feldolgozóipar egyes iparágain belül az árváltozás üteme viszonylag egyenletes, csupán az energiaigényes vegyipar, az élelmiszeripar, illetve a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás ágazat emelkedik ki az átlagosnál nagyobb mértékű drágulással.

Az árak alakulását a következő időszakban is a forintárfolyam, valamint az energia- és alapanyagárak határozzák majd meg, ezek stabilizálódása segítheti elő az ipari termelői árak növekedésének lassulását, ezen keresztül pedig az infláció mérséklődését.

 
Tehát az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint gyengülésének is árfelhajtó hatása volt.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 6,8, az exportéi 2,1, az ipari termelői árak összességében pedig 3,7 százalékkal nőttek.

Nézzük a KSH adatokat részletesen:

2022 októberében a 2021 októberéhez képest:

– A belföldi értékesítés ipari árai átlagosan 67,7 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 62 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 37,3, a 33 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – a világpiaci árak drasztikus növekedése és a hatósági ár szabályozásának módosítása következtében – 145 százalékkal emelkedtek az árak.

– Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 90, a beruházási javakat gyártókban 17,9, a fogyasztási cikkeket gyártókban 38,7 százalékkal nőttek az árak.

– Az ipari exportértékesítési árak 28,4 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 96 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 26,1 százalékos, a 3,8 százalékos súlyú energiaiparban azonban 83,3 százalékos volt a drágulás.

2022. január–októberben a 2021. január–októberihez képest:

– A belföldi értékesítés árai 49,4, az exportértékesítéséi 25,0, az ipari termelői árak összességében pedig 33,2 százalékkal emelkedtek.

Fotó:123rf.hu
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés