Zátonyra futottak az EU-s tárgyalások az olajársapka ügyében

2022. november 29. 12:09
Lengyelország most rendesen keresztbe tesz mindenkinek, a vége egészen csúnya lehet az amúgy is tomboló energiaválság közepette.

Egy tyúklépést sem haladtak előre a tervezett olajár-maximalizálással kapcsolatos tárgyalások az európai tagállamok között. Már a múlt heti egyeztetés is teljes kudarcba fulladt: a vita a G7-ek által javasolt hordónkénti árral kapcsolatban robbant ki. Míg a nagy olajszállító országok, például Görögország abban érdekeltek, hogy Oroszország továbbra is minél több olajat tudjon exportálni, addig a Moszkvát mindenáron porban látni akaró államok, mint

Lengyelország és a balti hármak hallani sem akarnak a tervezett árplafonról,

mondván: az annyira magas, hogy az egész határozat csupán parasztvakítás lenne, és Oroszországnak semmiféle kárt nem okozna.

Ami azt illeti, ebben a lengyeleknek igazuk van. A májusban belengetett, december 5-től tervezett orosz olajimport tilalma kapcsán a G7-ek és az uniós országok zöme is hamar rájött, hogy használhatatlan, mivel ha megvalósul, az egekbe fognak robbanni az olajárak, azt pedig már nem élné túl az EU így is energiacsapdában vergődő, agonizáló gazdasága. A G7-ek tehát olyan javaslatot tettek, amelynek elfogadásával elkerülhető lenne a teljes katasztrófa: valamelyest csökkentené a Kreml bevételeit, de közben fenntartaná az orosz olaj tengeri kereskedelmének lehetőségét. A gazdasági öngyilkosság elkerülésének klasszikus példája, ami ráadásul arcvesztés nélkül mehetne végbe. De úgy tűnik, nem megy.

Magyarországot a tervezet nem érinti: a kormány kiharcolta Brüsszelben, hogy a tengerpart nélküli országok, amelyek az olajat vezetéken keresztül kapják, mentesülhessenek az esetleg tető alá hozott megállapodás kötelezettségei alól.

A tanácskozás hétfőn folytatódott, ismét eredmény nélkül. Bár a jogi szövegezésben egyetértés van, Lengyelország vehemensen ellenzi a tervezetben szereplő, az olajár felső határára vonatkozó elképzeléseket. A vita ugyanis egy 65-70 dollár közötti plafon körül folyt, amit a lengyel klímaügyi miniszter, Anna Moskwa rossz viccnek minősített, hiszen az orosz olaj kereskedelmi ára várhatóan csak igen ritka esetekben érné el ezt a határt. 

A lengyel és a balti államok minisztereinek javaslata

30 dolláros hordónkénti árplafont szorgalmaz, amely olyan messze áll a másik oldaltól, hogy valószínűsíthetően teljesen megfagyasztja a tárgyalásokat.

Bár a hétvégén több kísérlet is történt „zárt ajtók mögött” Lengyelország álláspontjának megváltoztatására, az mindenfajta kompromisszumot mereven elutasít, a megállapodni vágyó országok nem kis bosszúságára. 

A helyzet azért kezd veszélyessé válni, mert ha nem sikerül megállapodni az importált gáz felső határának kérdésében, félő, hogy mégis az eredeti tervnek kell életbe lépnie, azaz hat nap múlva elkezdődik a tengeri úton szállított orosz kőolaj vásárlásának tilalma.

Ha sikerül, akkor még mindig ott van Putyin fenyegetése: ahol a vásárlók kartellezni kezdenek, oda nem szállít több olajat.

Fotó: 123RF


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés