Makronóm: egyiptomi szélerőműpark

Magyarországra is juthat ebből a filléres, észak-afrikai áramból

2022. december 3. 15:04
Hatalmas szélerőműpark építésébe kezd Egyiptom 2024-től, 11 milliárd dolláros (4300 milliárd forintos) beruházás keretében.

A beruházást az egyiptomi klímakonferenciát követően jelentették be, habár a helyszín egyelőre kérdés. A 2024-ben induló projekt a világ egyik legnagyobb szárazföldi szélerőműparkját hozná létre.

Óriási szélerőműpark van tervben – Európa is profitálna

Igaz, hogy az egyiptomi kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy némi kibocsátást fog exportálni. A tervezett szélerőműparkból Európa és benne Magyarország is tudna profitálni, hiszen a tervek szerint az Európát és Szaúd-Arábiát is ellátná villamos energiával.

A projektért az Abu Dhabi tulajdonában lévő Masdar és Infinity Power konzorcium felel. Az említett konzorciumhoz tartozik egy harmadik cég is: a kairói partner a Hassam Allam Utilities. Az Infinity Power elnöke szerint a konzorcium 

a tervek szerint 2030-ra fejezné be a 10 GW-os szárazföldi erőmű építését. 

Ez a 10 GW jelenleg a brit megújuló energia 1/5-ének felel meg.

Az egyiptomi kormány azzal együtt szeretné megvalósítani a projektet, hogy áramot vásárol, amelyet a kiépíteni kívánt, illetve a meglévő vezetékeken keresztül exportálnak majd Európába, Szaúd-Arábiába, Szudánba, valamint Líbiába.

A megvalósításért felelős cégek azzal számolnak, hogy még az idei évben ki tudják jelölni a helyszínt. Jelenleg a projekt számára két helyszín reális: az egyik a Nílus nyugati partján található Minja melletti sivatag, a másik a dél-egyiptomi Asszuán melletti sivatag. Ez a két helyszín azért ideális, mert a szél sebessége másodpercenként elérheti a 10 métert (A 10m/s 36km/h-s szélerősséget jelent.)

Nem Egyiptom az egyedüli, amely igyekszik felpörgetni a beruházásait megújuló energia terén. A kormányok és a befektetők világszerte rengeteg pénzt költenek szél- és naperőművekbe, hogy elősegítsék a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást, valamint a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 C°-ra korlátozzák.

Egy másik projekt: irány a zöld hidrogén

Ez a konzorcium egyébként párhuzamosan dolgozik egy egyiptomi zöld hidrogén üzemen is.
Az Infinity Power, a Masdar és a Hassan Allam Utilities keretmegállapodást írtak alá a vezető egyiptomi állami szervezetekkel egy 

2 GW-os zöldprogram kidolgozásáról a Szuezi-csatorna gazdasági övezetében (SCZONE).

Az első üzem a tervek szerint már 2026-ra üzemelni fog, 2030-ra pedig 4 GW-os elektrolizátor-kapacitást céloznak meg, előállítva évente 480 ezer tonna zöld hidrogént.

A megállapodást megelőzte, hogy a konzorcium áprilisban írt alá két együttműködési megállapodást egyiptomi szervezetekkel két zöld hidrogén gyártó üzem fejlesztéséről a SCZONE-ban és a Földközi-tengeren.

A két projekt (a szélerőműpark és a zöld hidrogén üzem) összességében 80 százaléka hitel, a maradék összeget pedig saját tőkéből finanszírozzák. Igaz, hogy képesek finanszírozást biztosítani a projektekhez, de az emelkedő kamatlábak csökkentik a cégek nyereségét. Ezt a visszaesését igyekeznek más területen pótolni, viszont ez összességében költségesebbé teszi a projekteket az előzetes kalkulációkhoz képest.

Az Infinity terjeszkedne

Az Infinity Power elnöke kifejezett célként jelölte meg az afrikai terjeszkedést, amely stratégiának ez a projekt is részét képezi. 

2025-ig háromszorosára szeretnék növelni az afrikai kapacitásukat, 

emellett tervezett projektek vannak az asztalon Zimbabwéban, Guineában és Tunéziában, Dél-Afrikában pedig terjeszkedni szeretnének. Afrikában van szükség a leginkább az energiatermelésre. Azért ez a kontinens a prioritás a cég számára, mert itt a legalacsonyabb a világon az egy főre jutó energiatermelési ráta és több országban rendszeres áramszünetek hátráltatják a gazdasági növekedést.

Miért Egyiptom?

Egyiptom ideális terep: bőséges nap- és szélerőforrásokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a megújuló energia előállítását versenyképes költségek mellett, ami a zöldhidrogén-termelés kulcstényezője, emellett pedig olyan (főképp európai) piacok közelében helyezkedi el maga az ország, ahol a zöld hidrogén iránti kereslet várhatóan a legnagyobb arányban fog növekedni, ami nagy lehetőség az exportra. A szélerőmű park elkészültével évi 23,8 millió tonnával csökkenne az egyiptomi szén-dioxid-kibocsátás, ami Egyiptom jelenlegi kibocsátásnak 9 százaléka.

Egyiptom mindezekkel azt tűzte ki célul maga elé, hogy 2035-re a megújuló energiaforrások 42 százalékot tegyenek ki az energiamixében. Ezzel párhuzamosan pedig az egyiptomi hatóságok a hírek szerint azon dolgoznak, hogy felülvizsgálják az ország megújuló energiastratégiáját, hogy az tartalmazza kellő mértékben a zöld-hidrogént

Borítókép: MTI/EPA
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés