Vigyázat! Lengyelországban az ittas sofőrök elveszítik az autójukat

2022. november 26. 18:03
Lengyelországban a büntető törvénykönyv parlament által megszavazott reformja az ittas vezetők autóinak elkobzását indítványozza. A szabályt abban az esetben kell alkalmazni, ha a járművezető vérében legalább 1,5 ezrelék alkoholtartalmat mérnek, vagy ha legalább 0,5 promile alkoholtartalommal a vérében balesetet okoz. Az új törvény várhatóan jövő év februárjában lép hatályba.

A múlt hét szerdán, nem sokkal éjfél előtt a szejm megszavazta a büntető törvénykönyv módosítását, felülbírálva a szenátus ellenvetését.

Az új jogszabály értelmében az ittas vezetők autóit jövőre lefoglalják.

A rendelkezések a törvény kihirdetése után három hónappal lépnének hatályba. A dokumentum az elnök aláírására vár.

A gépkocsi elkobzását nem csak abban az esetben kell alkalmazni, ha a járművezető vérében legalább 1,5 ezrelék alkoholtartalmat mérnek, vagy baleset okozása esetén 0,5 ezreléket, hanem a visszaeső delikvenseknél is.

Amennyiben a jármű nem az elkövető kizárólagos tulajdonát képezi, akkor a jármű értékét kell elvonni. Az autó értékét a biztosítási kötvény értékéből, vagy hasonló járművek átlagos piaci értékéből állapítják meg. Amennyiben az elkövető olyan járművet vezet, amely nem az ő tulajdona, hanem például a munkáltatója tulajdona, akkor a bíróság pótdíjat szab ki.

A súlyos baleset okozásáért kiszabható maximális büntetést is megemelik. Súlyos testi sértés vagy halál okozásáért a baleset ittas elkövetője a jelenlegi 12 év helyett akár 16 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz.

Azért van kivétel is, ami a munkáltató járművét vezető hivatásos gépjárművezetőkre vonatkozik. Az ő esetükben a bíróság legalább 5 000 zloty (440 ezer forint) összegű pótdíj befizetését állapítja meg az áldozatsegélyezési és büntetés utáni segélyezési alapba. A nem motorizált járműveket sem fogják elkobozni. Így jól járnak az ittas kerékpárosok. A lovasokról nem szólt a hír.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés