Újabb migránsválság: a nagy olasz-francia ütközet

2022. november 28. 7:20
Írta: Matus Tibor
Olaszország a migránsok megfékezésére tett kísérletet, ám eközben Macron alaposan sarokba szorult.

Nagy port kavart a múlt héten, hogy igen kiélezett diplomáciai vita robbant ki Franciaország és Olaszország között. Miután Olaszország hetekig megtagadta az Ocean Viking hajó kikötését 234 migránssal a fedélzetén, ezzel Róma rákényszerítette Macront, hogy fogadja be a mentőhajót.

Válaszul az olasz követelésre, hogy Franciaország fogadja be az Ocean Viking mentőhajón érkező migránsokat, Emmanuel Macron elnök egyszerűen – nem éppen elegánsan –  visszavágott azzal, hogy 

felfüggesztette a francia részvételt egy uniós szolidaritási paktumban, amelynek értelmében idén 3000 áttelepített migránst fogad be Olaszországtól. 

Emellett további határőröket küldött a déli határátkelők megerősítésére, és a migránsok bejutásának megakadályozására.

Olaszország és Franciaország elnöke pár napja, 21-én hétfőn visszavettek a vehemens szócsatából, és igyekeztek csillapítani a migrációval kapcsolatos feszültségeket. A Földközi-tengeren átkelő migránsok sorsa miatt napok óta tartó diplomáciai csatározások után számos kérdésben hangsúlyozták a „teljes körű együttműködés” szükségességét, és az erős kétoldalú kapcsolatok fontosságát.

A francia tisztviselők hétfő este fejezték be a biztonsági ellenőrzéseket és az első menekültügyi megbeszéléseket a 188 migráns esetében, akiket a nyári üdülőhelyen, a francia Giensben vittek ideiglenes szállásra. A többi utas ráadásul kísérő nélküli kiskorú volt, akiket a szociális munkások egy másik, meg nem nevezett helyre vittek. Két migránst pedig kórházba szállítottak.

A hajón többek között Eritreából, Szíriából, Egyiptomból, Bangladesből és Pakisztánból érkeztek migránsok.

A Giorgia Meloni vezette új olasz kormány megfogadta, hogy 

Olaszország többé nem lesz a Líbiából az embercsempészek hajóin érkező migránsok elsődleges belépő kikötője, és követeli, hogy Európa tegyen többet a terhek viselése érdekében, 

és szabályozza a Földközi-tengeren mentőhajókat működtető segélyszervezeteket.

A kérdés az uniós külügyminiszterek minap tartott brüsszeli találkozóján is felmerült, bár hivatalosan nem szerepelt a napirenden, így érdemi információ sem szivárgott ki ebben a témában.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem érdemes reagálni rá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés