Nagy baj van a német fegyverekkel Ukrajnában

2022. november 22. 15:00
Várható volt: az extrém használat és az alkatrészhiány sorban nyírja ki az ukránok által agyonünnepelt önjáró lövegeket.

Hosszú vita és még hosszabb várakozás előzte meg Németország szakítását saját pacifista külpolitikájával. A Scholz-kabinetnek érezhetően kényelmetlen volt, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnába, és csak hosszabb unszolás után volt hajlandó a Panzerhaubitze (PzH) 2000 lövegeket postára adni. Igaz, első körben mindössze tízet, de az ukránok annyira „elégedettek voltak”, és annyira sürgették a további szállítmányokat, hogy szeptember végén Christine Lambrecht német védelmi miniszter újabb néggyel emelte az ajándékok számát.

Mindenki boldog volt, egészen addig, amíg be nem következett az, amire a Bundeswehr beszerzési főosztálya már nyár végén – sikertelenül – figyelmeztette a védelmi minisztériumot: sürgősen oldja meg a PzH-k alkatrész-utánpótlását, mert az esetlegesen felmerülő hibákat az ellátási láncok összeomlása, a kiterjedt alkatrészhiány és a szállítási idő megnövekedése miatt nem fogják tudni megoldani. 

A Spiegel most arról számolt be, hogy

a tárca hanyagsága gyakorlatilag az Ukrajnába küldött önjáró lövegek működését lehetetlenítik el.

A tüzérségi eszközök ugyanis a túlzott igénybevétel miatt – a német hadsereg állítása szerint az ukránok naponta mintegy 300 lövedéket használnak el – súlyos károsodásokat szenvedtek, ám a hibákat a már említett okok miatt nem tudják javítani. Így az a helyzet fenyeget, hogy a hosszas hezitálás után Ukrajnába küldött PzH-k a világ legdrágább papírnehezékeivé válnak. 

Olaf Scholz német kancellár beszámolót hallgat egy PzH 2000 típusú önjáró taracknál a német haderő, a Bundeswehr évenkénti szárazföldi hadgyakorlatának sajtónyilvános napján, 2022. október 17-én az észak-németországi Bergenben. A gyakorlatozáson mintegy 2500 katona vesz részt az alsó-szászországi Bergen és Münster katonai kiképzőterepén. MTI/EPA/Friedemann Vogel

A probléma nagyságát jól jelzi, hogy a legutóbbi alkalommal, amikor helyrepofozás céljából hat német löveg érkezett Litvániába, a műszakiaknak egyszerűen semmiféle alkatrész nem állt rendelkezésükre a javításhoz. A helyzetet végül kannibalizmussal oldották meg: a hatból egy tarackot kibeleztek, és annak alkatrészeivel próbálták meg helyettesíteni a másik öt cserélendő elemeit. 

Magyarország is nagyobb fokozatba kapcsolt a fegyverbeszerzés területén. Az évek óta zajló haderőfejlesztési program tüzérségi szegmensének kiemelt eleme a PzH 2000 lövegek beszerzése. Az első darab január végén, a nyolcadik pedig mindössze néhány napja érkezett meg a Tatán állomásozó lövészdandárhoz.  A tervek szerint a honvédelmi tárca összesen 24 darab Panzerhaubitzét vásárol a gyártótól, a német Krauss-Maffei Wegmanntól. 

Németország december közepéig egy javítóműhely-központot akar létesíteni Szlovákiában, ahol az Ukrajnában meghibásodott fegyverekbe újra életet lehelnek, de a jelenlegi alkatrészhiány megoldása nélkül még nem tudni, hogyan fogják megoldani a problémát. 

Címlapkép: 123RF


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Istennek legyen hála.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés