Makronóm: amerikai félidő

A republikánus képviselőházi többség nem sok jót jelent Ukrajnának

2022. november 21. 10:09
A november 8-i félidős választásnak máig sincs hivatalos végeredménye, de az biztossá vált, hogy a demokraták elvesztették képviselőházi többségüket.
Mihálovics Zoltán politológus írása a Makronómon.

A hivatalos végeredmény hiánya ellenére annyi biztossá vált, hogy a demokraták a Szenátusban meg tudták tartani a többségüket, a Képviselőházban viszont a republikánusok szerezték meg a többséghez minimálisan szükséges 218 mandátumot. Jelenleg még öt választókörzetben számolják a szavazatokat. Mint ismert, az amerikai politikai rendszer sajátosságaiból adódóan nem születhet döntés a két ház, illetve az elnök jóváhagyása nélkül. Emiatt felmerült már többször Ukrajna pénzügyi támogatásának jövőbeli kérdése is.

Változás jöhet Ukrajna támogatásában

A republikánus képviselők ígéretet tettek arra, hogy januártól alaposan megvizsgálják az Ukrajnának juttatott pénzügyi támogatásokat. Tudni szeretnék, vajon ezek pontosan mire és milyen mértékben mentek.

Egyértelmű álláspont még nincsen e téren, ám többen a republikánus képviselők közül szorgalmazzák a pénzügyi támogatások csökkentését, sőt felmerült annak a lehetősége is, hogy főfelügyelőt fognak kinevezni, akinek az lenne a feladata, hogy megvizsgálja, hogyan költötték el az Ukrajnának eddig juttatott pénzt. Ezt arra alapozzák, hogy az őket felhatalmazó amerikai választópolgárok erőteljesen ellenzik ezt a fajta, meglehetősen aktív támogatási politikát.

Ezt a republikánusok azért kérdőjelezik meg, mert szerintük ilyen mértékű támogatásból az Ukránok már régen képesek lettek volna a déli határszakasz biztosítására.

Valószínűleg

azt a republikánusok nem tudják teljes mértékben elérni, hogy az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatások teljes mértékben leálljanak,

hiszen a demokraták a Szenátus és az elnök intézménye révén továbbra is túlsúlyban vannak. 

Ugyanakkor az kétségtelen, hogy az alsóházi republikánus többség meg fogja nehezíteni a Biden-adminisztráció maradék két évét, hiszen a nyugati szövetségesek egységére helyezték a hangsúlyt az eddigiekben.

Joe Biden elnök egyébként még ezen a héten újabb 37,7 milliárd dolláros (14 900 milliárd forintnyi) segélyt kért a Kongresszustól Ukrajna számára, mindezt kiegészítő finanszírozási kérelem keretében. Ez az összeget Biden elmondása szerint az aktuális pénzügyi évben védelmi felszerelésekre, humanitárius segítségnyújtásra, valamint nukleáris biztonsági támogatásra fordítanák.

Nehéz két év jön Biden számára

Igaz, hogy Biden számára van mód az ellenzéki többségű Képviselőház megkerülésére, viszont a republikánus követelések várhatóan nyugtalanítani fogják Amerika szövetségeseit. 

Nézzük melyek a fő ügyek Ukrajnával és mi várható a következő hónapokban:

  • Több mint valószínű, hogy az eddigi Képviselőház kisebbségben lévő republikánus frakciójának vezetője Kevin McCarthy fogja vezetni januártól a republikánus többségű új Képviselőházat. Kijelentette, hogy felesleges támogatásokat nem fognak jóváhagyni Ukrajnának a hazai növekvő infláció miatt.
  • Az Egyesült államok egyébként a háború kezdete óta mintegy 18 milliárd dollárral (mintegy 7100 milliárd forint) segítette Ukrajnát.
  • Több republikánus képviselő ugyan nem akarja megszüntetni az Ukrajnába irányuló pénzügyi támogatásokat, de követelik, hogy a Biden-adminisztráció hozza nyilvánosságra a belső dokumentumokat, amelyek kellő magyarázattal szolgálnak arra, hogy pontosan mire és hova mentek ezek a pénzügyi források. A demokraták a korábbi többségük révén rendre elkaszálták ezeket a javaslatokat.
  • Viszont a demokrata oldalról is merültek fel kritikák a támogatás mértékével kapcsolatban. Októberben egy 30 fős képviselőházi demokrata csoport levélben szólította fel az elnököt, hogy mihamarabb kezdjen tárgyalásokat Oroszországgal a háború befejezése érdekében.

Borítókép: MTI/AP/Andrew Harnik


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés