A 10 legjobban megbánt főiskolai szak Amerikában – avagy akikkel a diploma után szembe jött a valóság

2022. november 17. 10:56

Amerikában is megvizsgálták a végzett hallgatók körében, hogy ki mennyire elégedett egyetemi választásával. A ZipRecruiter álláskereső oldal szerint a jó karrierlehetőségekkel és magas kezdő fizetéssel a munkaerőpiacra lépő diplomások a legelégedettebbek választott szakjukkal. Sok család vizsgálja már előre, hogy vajon melyik egyetemi diplomáért, milyen szakokért éri meg bevállalni az egyre emelkedő költségeket, diákhiteleket.

2022. november 17. 10:56
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Egyes szakértők azt állítják, hogy az USA-ban az alapdiploma értéke egyre csökken, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a munkatapasztalatokra, gyakorlatra, karrierépítésre. Egyre több vállalat, köztük sok technológiai is, eltörli a diploma követelményeket számos munkakörben.

A sokat érő diploma

A Georgetown Egyetem Oktatási és Munkaerő Központjának jelentése szerint azonban – s ezt a hazai adatok is megerősítik – szinte mindig megéri diplomát szerezni. A jelentés szerint

mint a csupán érettségivel rendelkezők, és minél magasabb az iskolai végzettség, annál nagyobb a jövedelem is. Nincs ez másként hazánkban sem, hiszen a diplomás átlagbér ma már duplája, háromszorosa is lehet a képesítés nélkül végezhető munkakörökben elérhető fizetésekének.

Tanulmányi területekre lebontva azonban a különbség még szembetűnőbb.

Mellettük az egészségügyi és az üzleti szakok is a jól fizető állások betöltését lehetővé tevő szakok közé tartoznak, amelyek a bölcsészettudományi és humán szakokhoz képest már a belépéskor magasabb éves átlagos béreket eredményeznek, és a pályafutás során is jelentősen magasabbak – állapította meg a Georgetown Center.

Mégis, a főiskolai diplomával rendelkező álláskeresők 44 százaléka megbánta korábbi szakterületi választását. 

Akikkel a diploma után szembe jött a valóság

A ZipRecruiter több mint 1500 állást kereső főiskolát végzett felmérése szerint az újságírás, a szociológia, a kommunikáció és az oktatás vezette a leginkább megbánt főiskolai szakok listáját.

 

Forrás: CNBC

„Bár a diákok az iskolaválasztáskor a fizetésen és a munkahely biztonságán túlmutató okok miatt is választhatják ezeket a területeket, amikor lediplomáznak, szembe jön a valóság. Amikor már alig tudod kifizetni a számláidat, a fizetésed fontosabbá válhat” – mondta Sinem Buber, a ZipRecruiter vezető közgazdásza.

Azok közül a diplomások közül, akik megbánták a szakjukat, a legtöbben azt mondták, hogy ha visszamehetnének, most inkább az informatikát vagy az üzleti adminisztrációt választanák.

Jó kilátások, magasabb fizetés, kevesebb megbánás

Összességében a legjobban fizető főiskolai szakokon végzettek 3,4 millió dollárral (cca. 1,35 milliárd forint)  többet keresnek egy életen át, mint a legrosszabbul fizető szakmákat adó szakok végzősei.

A jó karrierlehetőségekkel és magas kezdő fizetéssel a munkaerőpiacra lépő diplomások a legelégedettebbek a szakterületükkel – állapította meg a ZipRecruiter álláskereső oldal is.

 

Forrás: CNBC

A ZipRecruiter szerint az informatikusok voltak a legelégedettebbek, akiknek az átlagos éves kezdő fizetése közel 100 000 dollár volt.

A kriminológia, mérnöki, ápolói, üzleti és pénzügyi szakos hallgatók szintén nagyon jól érezték magukat a választásukkal.

Buber szerint a karrier eredménye adja meg az alaphangot.

Forrás: CNBC

Kapcsolódó cikkek

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. január 19. 22:44
Nekem az tetszik ,mikor 1 faxkalap kiválaszt 1 faxból kivereztő dplmát, amivel minimált keres,és elmegy tüntizni. A Zorba nem akar pénzt adni. Tipikus pld a pedagógus. A digitalizáció lassan a halott szakmák közé degradálja. Meg kell nézni a moschlék tüntiket. Kivülről megmondom a tschoró dplomájukat.
Wolfram004
2023. január 17. 22:49
A legvonzóbb vezető beosztású szakmák: 1. Bankjegynyomdász és pénzgyártó kisiparos FED-es képesítéssel 2. Fegyvergyáros- és kereskedő szakvizsga 3. Gyógyszeriparos és egészségkufár 4. Élelmiszertermelő nagyüzemes GMO szakirányon 5. Kozmetikus és divatos iparmágnás 6. Médiamogul, mindenre-képes szakvizsgával A legnépszerűbb asszisztensi állások: 1. USA elnök 2. Bábkormányfő vagy egyéb EU politikus liberális képesítéssel 3. NGO szakasszisztens titkos feladat szakon
Ödenburger
2023. január 17. 22:48
Furcsa, és mindennél beszéesebb, hogy a gender szak nincs a megbántak között, az ezzel természettudományos alapokon szembenálló biológia viszont igen.
Tombola
2023. január 15. 21:18
Nekem tetszett a bejegyzés, csak az a bánatom, hogy napjainkban ez nem humor, hanem akasztófahumor!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik