A technológiai felhajtás lélektana

2022. november 21. 16:13
A Trend FM-en futó Fintech Világa – Blockchain Percek legutóbbi részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a hype–jelenségről beszélgettek. Az adásból kiderül, hogy a sokat emlegetett Web3-at, a metaverzumot vagy akár a blockchaint övező felhajtás a hype ciklus milyen szakaszában áll éppen.

A figyelem gazdaságában a társadalmi szintű felhajtás, egy új technológia paradigmaváltó hatásába fektetett hiedelem akár milliárd dollárokat is érhet. A Gartner nem az első, aki felfigyelt az újdonságokat övező hype mintázatára. A tanácsadó cég a felhajtás szakaszainak meghatározásában és elemzésében jár élen.

A Gartner Hype-ciklus segít annak megítélésében, hogy egy technológia vagy jelenség felfutását és felkapottságát a marketing és a társadalmi lelkesedés fűti, vagy érettebb fejlődési szakaszba ért már.

A feltörekvő technológiák hype-ciklusába már be is került több blockchainhez fűződő terület. A ciklus elejére pozícionálták a metaverzumot, amelynek a beérésére várhatóan több mint 10 évet kell majd várni. Az NFT-k pedig az úgynevezett „felfokozott elvárások csúcsánál” vannak, de annak is a végénél.

A blokklánc nem csak a feltörekvő technológiák között jelenik meg. A Gartner már egy ideje külön is figyeli a blockchain és web3 alterületeket. A legérettebbek egyértelműen a kriptovaluták, amelyek közel állnak a „termékenység fennsíkjához”, azaz a hype ciklus végéhez. Utánuk következnek a decentralizált alkalmazások, amelyeknek a megszületését legfőképpen az Ethereum hálózatának köszönhetjük. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára pedig a blockchain tárcák kerültek fel. Ezek mind a „megvilágosodás emelkedőjén” vannak, vagyis egyre jobban kezdjük megérteni őket és potenciáljukat. A hype-cikluson számos további fogalom is megtalálható. Ilyenek a konszenzus mechanizmusok, blockchain platformok, okosszerződések, decentralizált pénzügyek, blockchain átjárhatóság, tokenizáció, stablecoinok, NFT, Web3 és még sok más.

A Fintech Világa – Blockchain Percek podcastből kiderül, hogy mit jelentenek a Gartner Hype-ciklus szakaszainak hangzatos elnevezései, és hogyan profitálhat ebből a tudásból egy vásárló vagy befektető.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés