A lengyelországi rakétabecsapódás a forintot és a régiós valutákat is megrengette

2022. november 16. 17:36
A lengyel faluba becsapódó háborús rakéták megijesztették a devizapiaci kereskedőket is, a forint is gyengült másfél százalékkal, de a hír lecsengése után visszaerősödött.
Szerző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet makrogazdasági elemzője

A befektetők kiemelten figyelik a háborúval kapcsolatos híreket. Amennyiben a konfliktus eszkalációjáról sűrűsödnek a hírek, arra ők is reagálnak, igyekeznek befektetéseiket biztonságosabbnak ítélt eszközökbe fektetni, illetve menekíteni. 

A kelet-közép-európai régió ebből a szempontból nincs kedvező helyzetben, a háború földrajzi közelsége miatt az egyes országok erőteljesen kitettek a negatív történések hatásainak, amely a tegnapi lengyelországi rakétabecsapódást követő árfolyammozgásokban is visszaköszön.

Erőteljes reakció a zloty árfolyamában

A lengyel zloty az euróval szemben a tegnapi nap folyamán stabilan a 4,70-es szint felett alakult. A helyi idő szerint 15:40-kor becsapódó rakéta után kicsit még erősödött az árfolyam, a 4,69-es szint alá, azonban ahogy elkezdtek érkezni a hírek, gyengülésnek indult, este 7 óra után előbb a 4,73-as szint fölé, majd hajnali kettőre érte el mélypontját a 4,78-as szinten.

Ez

1,9 százalékos zloty gyengülést jelentetett,

vagyis a beérkező hírek kezdeti súlyához képest nem történt jelentős leértékelődés,
amelyben közrejátszott a lengyel hatóságok nyugodt kommunikációja is. Azóta viszont az árfolyam fokozatosan erősödik, a mai nap délelőttjére elérte a tegnapi, 4,70-es szintjét.

A cseh korona a zlotynál némiképp volatilisebben, a 24,30–24,33-as szint között alakult az euróval szemben a rakétabecsapódást megelőzően. A gyengülés itt is este 7 után indult meg a 24,31-es szintről, míg mélypontját a cseh korona este 11 előtt érte el a 24,37-es szint alatt, amely 0,2 százalékos értékvesztést jelent. A kedvező hírek és nyilatkozatok a cseh korona esetében is az árfolyam erősödését hozták el, ma reggelre az árfolyam visszakorrigált a 24,30-as szintre, amelyet viszont délelőtt 11-ig ismét kismértékű gyengülés követett a 24,34-es szintig.

Így reagált a forint a hírre

A forint az euróval szemben a tegnapi nap folyamá  n a 405–409-es sávban mozgott. Az árfolyam gyengülése itt is este 7 óra után kezdődött: a 406,4-es szintről a hajnali 1 óra utáni mélypontig, a 412,6-es szintig, vagyis összességében 1,5 százalékkal. Ám az értékvesztés itt sem mutatkozott tartósnak, a mai délelőtt során már ismét 407 forint alatt volt az euró jegyzése.

A román lej a tegnap délelőtt folyamán a 4,905-ös szint körül alakult, azonban a délután folyamán már gyengült, a 4,911-es szintre este 7 óráig. A gyorsabb ütemű értékvesztés a lej esetében is ekkor következett be, este 11-ig az árfolyam a 4,923-as szint fölé emelkedett, amely 0,2 százalékos gyengülést jelent. A mai nap délelőttje itt is erősödést hozott, bár a 4,919 körüli árfolyam még mindig kismértékben gyengébb, mint a rakétatámadásról szóló hírek megjelenését megelőzően.

Összességében tehát azt láthatjuk, hogy a régiós árfolyamok a rakétabecsapódás hírére egyszerre gyengültek az euróval szemben, vagyis 

a befektetők ilyen események kapcsán lényegében egységesen értékelik a régió kilátásait. 

A régiós valuták közül a lengyel zloty vesztett a legtöbbet az értékéből, amely várható is volt, de a gyengülés mértékét illetően érdemben a forint sem maradt el. Ennek oka, hogy a régióban a forint devizapiaca az egyik leglikvidebb, így az árfolyam is erőteljesebben reagál. 

A cseh korona és a román lej kisebb mértékben vesztett értékéből, amely a kevésbé likvid devizapiacokkal és az aktívabb monetáris beavatkozással magyarázható.

Látható azonban az is, hogy a negatív híreknek tartós hatásuk nem volt az árfolyamokra a régióban, vagyis az árfolyamszinteket elsősorban még mindig inkább egyedi, országspecifikus tényezők alakítják.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A két esemény között elég nehéz logikai kapcsolatot találni, de a tőzsde sohasem volt a racionalitás világa. Mint André Kosztolányi azt hiszem a Tőzsdepszichológiában kifejtette, optimista időszakban minden hír jó hír válságos időszakban minden hír rossz hír. Ha jól emlékszem a királynő corgi kutyái és a tőzsdeárfolyamok közötti összefügésekkel szemléltette az elméletét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés