A vártnál kevésbé nőtt a magyar GDP, de a felzárkózás folytatódik

2022. november 15. 11:14
A várakozásokat alulmúlva, csak 4 százalékkal bővült a hazai GDP a harmadik negyedévben. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent, így elkerülhetetlennek tűnik a technikai recesszió. Mégis, éves alapon az EU-nál jobban növekszünk, így folytatódhat a magyar felzárkózás. 
Elemzők:
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője
Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője

 A várakozásokat jelentősen alulmúlva, 4 százalékkal bővült a hazai GDP a harmadik negyedévben, míg szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a növekedés 4,1 százalék volt. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent, így elkerülhetetlennek tűnik a technikai recesszió – véli Suppan Gergely. (Technikai recesszió: ha két, egymást követő negyedévben csökken a GDP – a szerk.) A Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője szerint mivel a következő két negyedévben a megugró infláció következtében csökkenő reálbérek, a háztartási energiaárak átlagfogyasztás feletti emelése, a vállalkozások, önkormányzatok és állami intézmények többszörösére növekvő energiaköltségei miatti teljesítménycsökkentések, valamint a meredeken emelkedő kamatok miatt további zsugorodás várható. Pedig az első háromnegyed évben a GDP 6,1 százalékkal emelkedett. 

A fentieket elismerve, a recesszió veszélyét is kiemelve, mégis kicsit más oldalról, az EU összefüggésében világítja meg a folyamatokat Regős Gábor. A Makronóm Intézet szakmai vezetője úgy látja, hogy a magyar növekedési adat 

az uniós átlagnál kedvezőtlenebb negyedéves, de kedvezőbb éves összehasonlításban, 

hiszen az Európai Unió negyedéves alapon 0,2 százalékos, míg éves alapon 2,4 százalékos bővülést ért el. Az uniós országok közül nem lenne meglepő, ha a háborúhoz közelebbi országok, azaz a régiónk érne el gyengébb teljesítményt. 

Mit hoz a közeljövő?

A jövőre nézve a Magyar Bankholding szakértője kiemeli: a vártnál jóval gyengébb teljesítmény miatt 

az idei növekedési várakozásunkat 5,3 százalékról 5 százalék alá csökkenthetjük, 

azonban a jövő évi 0,4 százalékos növekedési várakozásunkat változatlanul hagyjuk.

 

(Forrás: KSH, Bankholding előrejelzés)

Mi van a folyamatok hátterében?

A Makronóm Intézet szakmai vezetője szerint a gazdasági teljesítmény negyedéves visszaeséséhez vélhetően a szolgáltatások csökkenő teljesítménye járult hozzá, míg az ipar felfelé húzhatta azt. Ez utóbbiban a magas beruházási ráta játszhatott szerepet, míg a szolgáltatások teljesítménycsökkenésében a magas infláció és ezen keresztül a mérséklődő kereslet. 

Éves alapon a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult a bővüléshez, kivéve a mezőgazdaságot. 

A Makronóm Intézet várakozásai szerint – hasonlóan a Magyar Bankholding becsléséhez – 

a negyedik negyedévben tovább csökken a gazdaság teljesítménye, a kilábalás már csak jövőre indulhat el. 


Ennek azonban több feltétele is van – teszi hozzá Regős Gábor:

 • az infláció megfékezése,
 • az energiaárak csökkenése, 
 • a forint árfolyamának erősödése, 
 • az uniós források megindulása,  
 • vásárlóerő fenntartása, azaz az inflációt követő béremelések. 

A Makronóm Intézet is 5 százalék alatti 2022-es GDP növekedéssel kalkulál: egészen pontosan, becslésük alapján 2022-ben

a gazdaság növekedése 4,8 százalék körül alakulhat.

Milyen szerkezetű volt a növekedés?

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű gyártása, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység bővülése volt jelentős.

A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése, a negatív meglepetést elsősorban a kirívóan gyenge kukoricatermés okozhatta – áll a Magyar Bankholding elemzésében.

Járműgyártás, építőipar, turizmus

A járműgyártást sújtó chiphiány enyhülésének hatására határozott gyorsulást mutatott az ipari termelés, ennek és az alacsony egy évvel ezelőtti bázisnak köszönhetően az ipari termelés éves növekedési üteme a kétszeresére, 9,6  százalékra gyorsult a második negyedévi teljesítményhez képest, ami 1,8-2 százalékpontot adhatott a GDP növekedéséhez.

Negyedéves alapon 2,4 százalékkal bővült az ipari termelés, ami közel fél százalékpontot adhatott a GDP negyedéves növekedéséhez – derül ki a Magyar Bankholding gyorselemzéséből.

Az építőipar növekedése mind negyedéves, mind éves szinten minimálisan bővülhetett, így érdemi hozzájárulása nem volt a növekedéshez. A szolgáltatások általában lassultak.

A harmadik negyedévben érdemben,

3,2 százalékra mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumenének éves növekedése

a második negyedévi 10,2 százalékhoz képest, jelentősen hozzájárulva a gazdasági növekedés lassulásához, míg gyakorlatilag stagnált az előző negyedévhez képest. 

Bázishatások, valamint a belföldi turizmus külföld felé fordulása miatt érdemben lassult a vendégéjszakák számának növekedése, hasonlóképpen a vendéglátás forgalma is. Bázishatások és az átlag feletti fogyasztás energiaárának nyáron bejelentett emelése, a romló fogyasztói bizalom, az emelkedő kamatok miatt más szolgáltatói ágazatokban is lassulás lehetett.

Az ingatlanpiaci szolgáltatások lendületét még fenntarthatta a lakásátadások és irodaátadások számának megugrása. A szabadidős szolgáltatások robosztus növekedést mutathattak az egy évvel még elhalasztott nagy fesztiválok megtartása, telt házas sportesemények és koncertek hatására.

Mezőgazdaság és háztartási fogyasztás 

A harmadik negyedévben a háztartások fogyasztása és a beruházások lassíthatták a növekedést, azonban a negatív meglepetést a gyenge mezőgazdasági termelés miatt visszaeső készletek okozhatták.

(Forrás: KSH, Bankholding előrejelzés)

Mikor lassulunk a legjobban?

A növekedés mélypontja a jövő év első negyedévében várható, azonban a fűtési szezon után számos jelenleg átmenetileg bezáró vállalkozás, intézmény újranyitása miatt

a második negyedévtől már jelentős javulásra lehet számítani,

amit az infláció mérséklődésével javuló vásárlóerő, valamint a kamatok csökkentése is támogathat. A növekedést szintén támogathatja az energiaválsághoz való alkalmazkodás, mivel az energiahatékonysági beruházások alacsonyabb energiaköltségekhez, így a lakosság számára növekvő vásárlóerőhöz, a vállalkozások számára növekvő versenyképességhez vezethet.

A növekedésre

érdemi pozitív kockázatot jelenthet, ha nem ismétlődik meg az idei kirívóan gyenge mezőgazdasági teljesítmény, valamint tovább csökkennének az energiaárak.  

Mivel a hazai gazdaság növekedési többlete az uniós (előzetesen közölt adatok szerint 2,4 százalék ), valamint az euró-övezeti (2,1 százalék ) átlaghoz képest továbbra is megközelíti a két százalékpontot, a vártnál gyengébb teljesítmény ellenére is folytatódhatott a hazai gazdaság felzárkózása – von konklúziót Suppan Gergely is, reflektálva némiképp a Makronóm Intézet már idézett meglátásaira.


Nézzük a számokat, adatokat részletesen:

 • Bruttó hazai termék (GDP), 2022. III. negyedév (első becslés) – 4,0 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye.
 • A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,1 százalékkal nőtt a magyar GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva.
 • A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4  százalékkal csökkent.
 • Az iparon belül különösen a közúti jármű gyártása, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység bővülése volt jelentős.
 • A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése.
 • 2022 I–III. negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1  százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakáét.

(Fotó: Pixabay)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát ha te reddit, akkor én világbank (2021):
A magyar ppp gdp 36 ezer dollár. A román 35, portugál 35, görög 31, szlovák 33, török 30, bulgária 24, horvátok 33, lettek 34...
Amiből látszik, mekkora fasz is vagy, még trollkodni sem tudsz rendesen...
https://data.worldbank.org/ind..

Mondom, hogy renyhe vagy lipsi! Én a vásárlóerő paritáson alapuló, egy főre eső GDPt toltam a pofádba. Mert, és ez a szép, te is azon onanizáltál, pechedre egy fasz reddit kommentet citálva...

Várj, segítek. Ott hibázol, hogy nominális értéket nézel, miközben a két gazdaság aránya számít.
Tehát első évben a német gazdaság (1000/100=) tízszerese a magyarnak, a második évben pedig már csak (1010/105=) 9,62-szerese. Azaz csökkent a különbség.
Szívesen.

Ha lerajzolnád, látnád, hogy egy idő után metszi egymást a két görbe.
ugye az egyik 1000x(1,01)^x a másik pedig 100x(1,05)^x.
Ha az x nagyobb, mint hatvan, akkor már a második egyenlet értéke a nagyobb.

Nyilván ez csak matematika, közgazdaságban senki sem mer ötven-hatvan évre előre jósolni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés