Pörög a turizmus, nőtt a vendégéjszakák száma szeptemberben

2022. november 7. 9:07
A kereskedelmi szálláshelyeken 2022 szeptemberében 917 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el, ez 1,3 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH adataiból.

A szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken, azaz a kereskedelmi szálláshelyeken 2022 szeptemberében 917 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el – tudjuk meg a Központi Statisztikai Hivatal összegzéséből. Ez azt jelenti, hogy

a vendégek száma 3,8, a vendégéjszakáké 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A KSH adataiból az is kiderül, hogy a belföldi vendégek száma 9,6, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent. A vendégek száma 542 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt. Az éjszakák 69 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 13 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 16, illetve 7,9 százalékkal mérséklődött a tavaly szeptemberhez képest. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Balatonon és a Budapest–Közép-Duna-vidéken a belföldivendég-éjszakák 25, illetve 19 százalékát regisztrálták.

Ezzel szemben a külföldi vendégek száma 32, a vendégéjszakáké 25 százalékkal emelkedett.

A szálláshelyekre érkezett 375 ezer vendég összesen valamivel több mint 1 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 75 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 26 százalékkal emelkedett 2021 szeptemberéhez mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 54 százalékát regisztrálták.

A bevételre sem panaszkodhatnak a szállásadók, az összes bruttó árbevétel folyó áron 23 százalékkal, 42 milliárd forintra növekedett. Viszont Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 31 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok – írja a KSH, hozzátéve, szeptemberben 2657 kereskedelmi szálláshely, köztük 922 szálloda és 1118 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. Az összes vendégéjszaka 53 százalékát belföldi vendégek töltötték el. Idén január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 58 százalékkal több, összesen 21 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 25, a külföldiek 157 százalékkal több (12 millió és 8,6 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 83 százalékkal nőtt, és 344 milliárd forintot tett ki.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés