Térképen mutatjuk, milyen erős a háború hatása az inflációra!

2022. november 5. 16:32
Az inflációs folyamatok hatásait mindannyian a bőrünkön érezzük. Abban azonban nincsen egyetértés, hogy ennek mik az elsődleges okai. Egy ábra segíthet tiszta vizet önteni a pohárba.
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Az elmúlt hónapokban nem csak az áremelkedés mértéke, de az infláció növekedési üteme is állandó téma volt az újságok hasábjain és a közbeszédben egyaránt. Egyesek korábban nem látott áremelkedésről, rekord inflációról beszélnek, míg mások a háborút és a szankciós politikát okolják az elszabaduló élelmiszer- és energiaárakért. 

Az egyik tábor előszeretettel hivatkozik a háború előtti árdinamikára. És nem teljesen alaptalanul. 

Az inflációs mutatók Európában és az egész világon is emelkedő trendet mutattak már 2022 februárja előtt is. 

Ennek az amerikai pénznyomda mellett a COVID utáni visszapattanás és a már akkor historikusan magasnak tekinthető olaj- és gázárak voltak az elsődleges okai. 

A másik tábor viszont a lezárt kikötőkre, a szankcionált termékek alacsonyabb mennyiségére, azaz röviden 

a beszűkült kínálatra és ennek árfelhajtó hatására hívja fel a figyelmünket. 

És nekik is igazat kell adnunk. Mind a háború, mind pedig a szankciós politika csökkentette bizonyos árucikkek elérhető volumenét. Ez pedig a közgazdaságtan alapvető logikája szerint minden esetben áremelkedést von maga után. 

A háborús infláció elmélet híveit igazolja az alábbi ábra is. A legújabb inflációs mutatókat áttekintve egyértelmű, hogy a legmagasabb rátákat Ukrajna szomszédságában találhatjuk. Moldova 34 százalékos drágulási üteme egyébként még mindig alacsonynak tekinthető a háborús övezethez szintén közel található, igaz évek óta kihívásokkal küzdő Törökország 86 százalékos inflációs értékéhez képest, amelyet az alábbi adatfelvétel nem tartalmaz. 

1. ábra: A legfrissebb inflációs ráták a kontinens országaiban. Forrás: TradingEconomics. 

A háborús infláció narratíva legegyértelműbb bizonyítéka a második legmagasabb drágulási ütemet felmutató ország, mely maga Ukrajna. Keleti szomszédunk 25 százalékos inflációs rátája természetesen nem meglepő. 

A háború egyrészt 

lerombolta a termelési kapacitások egy részét, másrészt ukránok tömegei hagyták el az országot, vagy éppen katonáskodnak áruk vagy szolgáltatások előállítása helyett.

E két tényező kínálati oldalról növeli az árakat. Harmadrészt a harcok finanszírozása jelentős részben pénznyomtatással történik, mely keresleti oldalról tovább fűti az áremelkedést. 

A rangsor következő három helyén Litvánia, Észtország (24-24 százalékos infláció) és Lettország (22 százalékos infláció) áll. Ezután jön hazánk 20 százalékos mutatójával, majd Bulgária és Makedónia 19-19 százalékos drágulási ütemével. Csehországban és Lengyelországban pedig 18-18 százalékon áll a mutató. 

Azaz a térség tíz (Törökországgal együtt tizenegy) legmagasabb inflációs rátájával rendelkező országa mind vagy közvetlen szomszédja a két háborúzó ország valamelyikének, vagy attól mindössze egyetlen állam választja el. 

Alacsonyabb drágulási ütemet a fentiekkel szemben kizárólag a harcoktól távol található országokban mértek. Svájc esetében 3 százalékon (a svájci frank a háború kitörése óta mintegy 10 százalékot erősödött az euróval szemben), Liechtensteinben pedig 4 százalékon állt a legutolsó inflációs ráta. A kontinens harmadik legkedvezőbb értékét felmutató Franciaország (6 százalék) is a kontinens másik felén található. 

Elmondhatjuk tehát, hogy a tények egyértelműen a háborús infláció elméletét támasztják alá. Ukrajnában drámai a drágulás üteme, ám ezen államon kívül is minden egyes kiemelkedő mutató a harcokhoz közel található országhoz tartozik. 

Mivel az infláció a pénz értékének romlását méri, így a fenti ábra egyben csattanós választ ad azoknak is, akik szerint a forint gyengülése extrém mértékű vagy független a háborús helyzettől. 

Ahogyan láthattuk, 

a pénz értékének csökkenése tekintetében hazánk egyértelműen a régiós folyamatok foglya.

Emellett a forint gyengülésének mértéke – a földrajzi kitettségünk fényében – nem tekinthető kiemelkedőnek. 

Mit mutat összességében a térkép?

A legfrissebb hivatalos inflációs mutatók egyértelműen alátámasztják a háborús infláció elméletét. A kontinens legnagyobb drágulási ütemeit mind a harcok földrajzi közelségében található, geopolitikai szempontból leginkább kitett országokban mérhetjük. Törökországot leszámítva Európában a legmagasabb inflációs mutatót Ukrajnában és annak közvetlen szomszédjában találhatjuk.

Az inflációs térkép egyben azt is megmutatta, hogy a forint gyengülése jelentős részben ugyancsak a háború gazdasági hatásainak tudható be. A magyar fizetőeszköz vásárlóértékének csökkenése ugyanis egyértelműen összhangban van a régiós folyamatokkal.

(Fotó: 123RF)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés