Nemzeti cél: 35 éves kora előtt mindenkinek legyen legalább egy szakmája

2022. november 2. 17:14
Az ország célja, hogy 2030-ra a szakképzés szerkezetében a világ élvonalához tartozzunk, és hogy mindenkinek legyen legalább egy szakmája 35 éves kora előtt. Erről beszélt György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének III. konferenciáján – írja az Uniside.hu oktatási portál.

A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége október 26-27. között rendezte konferenciáját tizenkét szakmai kamara vezetőinek, tisztségviselőinek részvételével.

A Szakképzés jelene és jövője köztestületi nézőpontból címmel György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár felvázolta a szakképzési stratégia eddigi eredményeit, súlypontjait és a vállalkozások szerepét az új duális szakképzésben.

Úgy fogalmazott, hogy

2030-ra a kitűzött cél az, hogy a szakképzés szerkezetében a világ élvonalához tartozzunk és, hogy mindenkinek 35 éves kora előtt legyen legalább egy szakmája.

Az államtitkár továbbá bemutatta a szakképzés új rendszerét és a gazdasági szereplők részvételének lehetőségeit, valamint a duális képzés megítélését.

Hangsúlyozta, hogy

ma a szakképzésben a felnőttek többletköltségek nélkül szélesíthetik tudásukat, a fiataloknak pedig már akár 15 éves koruktól lehetőségük van arra, hogy a tanulással pénzt is keressenek.

A kamarák számára az államtitkár külön kiemelte, hogy akár a képzés tartalmára vonatkozóan is tehetnek javaslatokat, de be tudnak kapcsolódni más módon is a duális képzésbe.

Továbbképzés helyzete, tapasztalatai

Lakrovits Elvíra, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Kft. ügyvezetője és Szirtes Péter vezető fejlesztő a Kamarai továbbképzések tapasztalatai, továbbképzési rendszerek gyakorlati bemutatása címmel tartottak előadást. Elhangzott, hogy 1999-ben a kft. alapításának elsődleges célja a korszerű pénzügyi-számviteli szakemberképzés megteremtése volt, és azóta is fontos feladatuknak tartják, hogy a jogszabályi környezethez és a partnerek igényeihez igazodó szolgáltatásokkal segítsék a képzési résztvevők szakmai fejlődését.

Ismertette, hogy az Oktatási Központ fennállása óta félmillióan vettek részt különböző képzési programokon. Majd az ügyvédi továbbképzési rendszer kialakításáról beszélt annak kapcsán, hogy már harmadik éve az Ügyvédi Kamara is igénybe veszi a szolgáltatásaikat. Szirtes Péter részletesen bemutatta a komplex oktatási rendszerüket.

Erős foglalkoztatási és beruházási adatok

Besesek Botond, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára grafikonokon keresztül mutatta be, hogy a magyar gazdaság az erős foglalkoztatási és beruházási adatoknak köszönhetően hogyan lábalt ki sikeresen a koronavírusválság okozta gazdasági visszaesésből. Az adópolitikát ismertetve rámutatott, hogy annak alappillérei az adócsökkentés, az adminisztráció egyszerűsítése, a kevesebb adó és a nemzetközi adózásban is versenyképes rendszer.

A cikk eredeti forrása:
https://uniside.hu/szakkepzes-35-eves-legalabb-egy-szakma/


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés