Szászország miniszterelnöke: Legyen mielőbb béke, és jöjjön végre az orosz gáz!

2022. október 24. 8:37
Írta: Matus Tibor
A CDU politikusa, Kretschmer támogatja az oroszországi gázszállítások folytatását. Úgy véli, ellenkező esetben cunami sújtaná a német gazdaságot. Arra szólította fel az EU-t, hogy fejtsen ki nagyobb nyomást a béketárgyalások érdekében.

Michael Kretschmer (CDU), Szászország miniszterelnöke a háború után, az orosz gázszállítások jövőbeni újraindítása mellett foglalt állást. Kétségbe vonta az Oroszország elleni szankciókat is, és felszólította az EU-t, hogy sürgesse a tárgyalásos megoldást a béke helyreállítása érdekében.

„Hosszú távú szerződésekre van szükségünk az USA-ból, Katarból és más arab országokból származó cseppfolyósított gázszállításokra. Az Északi-tengeren végre ki kell használnunk saját földgázkészleteinket is. És ha a háborúnak vége, akkor újra az Oroszországból származó gázt kell újra használnunk” mondta Kretschmer a Bild am Sonntagnak. 

Arra a kérdésre, hogy feltételezi-e a megrongálódott Északi Áramlat-1 gázvezeték megjavítását, Kretschmer azt válaszolta:

„Szükségünk lesz vezetékes gázra, és ez csak működő vezetékekkel lehetséges”.

Európának tennie kell a béketárgyalások érdekében

A háború befejezése érdekében Németországnak más országokhoz csatlakozva a tárgyalásos rendezést kellene szorgalmaznia. Ehhez az EU, az USA, Kína, India és Japán közös diplomáciai erőfeszítésére van szükség.

Ezt a háborút meg kell állítani

- mondta Kretschmer.

A szász miniszterelnök elképzelései szerint ezek a tárgyalások nem vezetnének automatikusan ahhoz, hogy Ukrajnának fel kellene adnia területeit. „Egyetlen ok sincs arra, hogy Ukrajna akár egyetlen négyzetmétert is feladjon a területéből. 

A háborús károkat Oroszországnak meg kell térítenie, a háborús bűnösöket felelősségre kell vonni. Ez az a hozzáállás, amellyel részt lehetne venni a béketárgyalásokon” - mondta Kretschmer. A felmerült kérdéseket már nem a csatatéren kell eldönteni.

Európának nagyobb nyomást kell kifejtenie a béketárgyalások érdekében – emelte ki.

Előre láthatóak voltak a költségterhek és az infláció

Kretschmer megismételte szkepticizmusát az Oroszország elleni uniós szankciókkal kapcsolatban is. „A szankciók még mindig jobb opció, mint a fegyverhasználat, de az agresszorra is kellő hatást kell kifejtenie. Világosnak kell lennie, hogy a szankciók milyen hatással vannak a német gazdaságra. Mert most egy cunami van kialakulóban” - mondta.

A szász miniszterelnöknél a váltás nem nevezhető hirtelennek, már hetek óta hajtogatja: „Előre láthatóak voltak a költségterhek és az infláció”.

A szász miniszterelnök nyilatkozatát átvette több szövetségi terítésű lap is. Nem csoda, hiszen Kretschmer talán az egyik legnépszerűbb tartományi, de mégis országos jelentőséggel bíró (és nem szélsőségesnek tartott) politikus. Nyilatkozata teljes fordulatot jelenthet a CDU-s körökben. Az egyelőre megjósolhatatlan, hogy nyilatkozatának mi lesz a következménye, mennyire fog visszahatni a CDU és a német szövetségi politikára, de Kretschmer véleményét nem szokták megválaszolatlanul hagyni.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te is jó nagy ökör vagy! A tőzsdei árakat egy tetszőleges időpillanatban nézve hivatkozol valamire.

Nem vagy te Gréczy? Az szokott ilyesmit csinálni. De ezzel csak a hozzád haspnló ökröket lehet lelkesíteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés