Biden kihúzta a széket a kínai félvezetőipar alól: teljes leállás Kínában

2022. október 18. 19:40
Hidegháborús a hangulat: az USA már szeptember eleje óta korlátozza a csúcskategóriás videókártyák exportját a riválisának, Kínának, ám úgy tűnik, a két ország közötti feszültség tovább fokozódik: Biden már az amerikaiakat is választás elé állítja: vagy felmondanak, vagy búcsút inthetnek az amerikai állampolgárságuknak.

Az USA és Kína között már hónapok óta folyik a harc, hol az egyik, hol a másik tesz incselkedő lépéseket. Nancy Pelosi júliusban látogatott Tajvanra annak ellenére, hogy Kína figyelmeztette, az USA ezen lépése nem marad megtorlás nélkül

A látogatást követően Kína – az USA-t okolva érte – meghosszabbította tajvani hadgyakorlatát, erre pedig az USA sem volt rest válaszolni: a csúcskategóriás – elsősorban Nvidia és AMD – videókártyák kínai exportjára korlátozásokat vezetett be szeptemberben arra hivatkozva, hogy Kína ne tudja azokat katonai célokra felhasználni – adta hírül korábban a Makronóm. 

A Biden-kormányzat nemrégiben ennél is szigorúbb szabályokat vezetett be a chipek exportjára vonatkozóan: 

A szabályozás korlátozni fogja a félvezetők és chipgyártó berendezések értékesítését az első számú geopolitikai riválisának

 – ez a Bloomberg megfogalmazása szerint sokkoló következményekkel járhat a 440 milliárd dolláros iparágban”.

A Hedgehog Computing Group alapítója, Xinran Wang (@lidangzzz) gondolatait Jordan Schneider, a Rhodium Group szakértője írta le Twitteren:

„Egyszerűen fogalmazva Biden arra kényszerített minden Kínában dolgozó amerikait, hogy válasszon a munkahelye és az amerikai állampolgárság között” – írja Schneider, hozzátéve: 

„Biden egyetlen szankciós köre nagyobb kárt okozott, mint a Trump alatti négy évnyi performatív szankcionálás négy éve.”

Bár az amerikai félvezető-exportőröknek a Trump-évek alatt engedélyt kellett kérniük, az engedélyeket egy hónapon belül jóváhagyták. Az új Biden-szankciókkal az IP-blokkok, alkatrészek és szolgáltatások minden amerikai beszállítója egyik napról a másikra távozott – így minden kínai exportot elvágtak.

Ennek eredményeképpen a fejlett félvezetőgyártó vállalatok jelenleg leálltak, az amerikaiak pedig felmondanak a kínai munkahelyükön.

Borítókép: MTI szerkesztett 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés