Augusztusban jóval több külföldi nyaralt nálunk, mint egy éve! 

2022. október 7. 10:26
Idén augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken, azaz a szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,9 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké pedig 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A növekedés azonban a külföldiek érdeme, a hazai nyaralók száma már csökkent!

 

Elemző:
Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője


A járvány elleni korlátozások egy évvel ezelőtti fokozatos feloldása miatt emelkedő bázis hatására tehát 3,1 százalékra esett vissza a vendégéjszakák számának növekedése az előző havi 14,6 százalékról, azonban így is folytatódott a szektor Covid utáni határozott helyreállása – elemzi a friss adatok lényegét a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője.

Suppan Gergely kiemeli: a belföldiek vendégéjszakái 16,5 százalékkal csökkentek, részben amiatt, mert jóval többen választhatták a külföldi nyaralást, míg

a hazai vendégek egy része a háztartási energiaárak átlagfogyasztás feletti emelése és a megugró infláció, valamint bizonytalanabbá váló kilátások miatt óvatosabbá válhatott. 


Ugyanakkor a külföldiek vendégéjszakáinak száma továbbra is robusztusan, 60 százalékkal emelkedett, ami a külföldi vendégek gyors visszatérését mutatja.

A szálláshelyek árbevétele így augusztusban 16 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest. Noha érdemi javulást mutatnak az adatok, a helyreállás továbbra is csak részleges a járvány előtti szintekhez képest, ugyanakkor a belföldi turizmus a tavalyi nyári hónapokban teljesen helyreállt, ami magas bázist eredményezett. 

 

Nézzük részletesen, hogy 2022 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest:

– A belföldi vendégek száma 14, a vendégéjszakáké közel 17 százalékkal csökkent. A vendégszám 831 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 2,4 millió volt.
– Az éjszakák 60 százalékát szállodákban töltötték, számuk 14 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.
– A panziókban és a regisztrált közösségi szálláshelyeken a forgalom 22, illetve 11 százalékkal mérséklődött a tavaly augusztusihoz képest. (Fontos, hogy a KSH a magán- és egyéb szálláshelyek (pl. Airbnb) adatait nem közli, mert azok nem tartoznak a kereskedelmi szálláshelyek közé – a szerk.)
– A legnépszerűbb turisztikai régiók továbbra is a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, ahol a belföldivendég-éjszakák 36, illetve 12 százalékát regisztrálták.
– A külföldi vendégek száma 71, a vendégéjszakáké 60 százalékkal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 580 ezer vendég összesen 1,6 millió vendégéjszakát töltött el.
– A külföldi vendégéjszakák 63 százalékát szállodákban töltötték, ahol több mint másfélszeres bővülés történt 2021 augusztusához mérten.

Melyek a főbb mozgatók és háttérfolyamatok? 

A Magyar Bankholding elemzője rámutat: a fenti, főként külföldiekre vonatkozó jó adatokat megerősíti, hogy a Liszt Ferenc repülőtér forgalmi adatai meredek, látványos felpattanást mutatnak a járvány elleni korlátozások feloldását követően. 

Augusztusban a légi utasforgalom 85 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, azonban még mintegy 20 százalékkal marad el a három évvel ezelőtti, járvány előtti 2019 augusztusi szinthez képest.

Jönnek az oroszok és ukránok is…

A Magyar Bankholding elemzője kiemeli, hogy a tavaly májusi fokozatos nyitást követően érdemben élénkült a szálláshelyek forgalma. A járvány enyhülése és a magas átoltottság hatására számos országban szinte minden korlátozást feloldottak, ami miatt kedvező kilátásokkal indult az idei év, egyre több tengerentúli járat is kezd visszatérni. 

Suppan Gergely szerint a szálláshelyek forgalmát

a felhalmozódott óriási kielégítetlen igény is élénkítette,

világszerte megfigyelhető az utazási kedv markáns élénkülése, egyes turisztikai célpontokban történelmi csúcsra számítanak. Az orosz és ukrán vendégek részesedése közel 6 százalékos volt a külföldiek vendégéjszakáinak számában, ami nem túl jelentős, azonban az innen érkező vendégkör az átlagosnál többet költött.

Hatalmas kielégítetlen igény, de káosz minden szinten

A korlátozások megszűnése után gyorsan újraindult a turizmus, mivel óriási kielégítetlen igény halmozódott fel az elmúlt két év során, így rengetegen pótolták elmaradt utazásaikat, nyaralásukat, amit alátámasztottak az előfoglalások és a légitársaságok beszámolói a repülőjegy foglalásokról. 

Ezt azonban hátráltathatták

a repülőtereken és a légitársaságoknál kialakult kaotikus helyzetek, a járattörlések, az elégtelen munkaerő-állomány, az üzemanyagárak és az utazási, nyaralási költségek elszállása. 

 

Mi lesz az üzleti utakkal ősszel, jövőre?

A Magyar Bankholding elemzője szerint kérdés, hogy az üzleti turizmus milyen gyorsan áll talpra, megtartják-e az elmaradt konferenciákat, kiállításokat, vásárokat, de erre is kifejezett igény várható. Nemzetközi sportrendezvények és a nagyobb nyári fesztiválok megtartása jelentős mértékben élénkítette a turizmust a nyári hónapokban. 

A távol-keleti járványhelyzet miatt ugyanakkor a távol-keleti vendégkör visszatérése csak később lehetséges.

 Kockázatot jelent, hogy számos európai országban az infláció érdemben meghaladja a bérnövekedést, így a megélhetési költségek növekedése fékezheti a kilábalóban lévő nemzetközi turizmust, a belföldi turizmus dinamikáját pedig a rezsicsökkentés részleges kivezetése törheti meg.

A belföldi turizmus helyreállását emellett a magyar háztartások jelentősen magasabb külföldi utazási hajlandósága is fékezheti némileg. Az őszi szezon kilátásait pedig az őszi iskolai szünet elhalasztása is ronthatja, az egyetlen őszi négy napos hétvégét leszámítva.

A szálláshely-szolgáltatók számára messze a legnagyobb kockázat az energiaköltségek elszállása, így

 a nem kellően hatékony energiaintenzitású szálláshelyek komoly versenyhátrányba kerülhetnek, hiszen a meredeken elszálló költségeket nem tudják áthárítani, 

így átmeneti vagy végleges bezárásra is kerülhetnek. Suppan Gergely szerint a közeljövőben kulcskérdés lesz az energiahatékonyság növelése, a megújuló energia felhasználása, az energiatakarékos üzemeltetés, a szigetelés javítása és számos más intézkedés, aminek hatására az energiaköltségek markánsan csökkenthetők.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés