A Goldman Sachs fintech szeretne lenni

2022. október 3. 12:10
A Trend FM-en futó Fintech Világa legutóbbi adásában a befektetési bankóriás ambiciózus vállalásáról beszélget Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető.

Nem mindennapi, hogy egy széles körben ismert nagybank elkezd fintech cégként viselkedni. Általában ennek az ellentétét látjuk, inkább a fintechek próbálnak sokszor felnőni a bankok szintjére. A Goldman Sachs mégis egy szokatlan utat kezdett még néhány éve. 

A Goldman nem csak fogadkozik, mostanra több mint 5 milliárd dollárt költött a technológiailag innovatív, ügyfélbarát szolgáltatások fejlesztésére. A vállalat célja, hogy az ügyfelek ne elavult, hagyományos pénzintézetként gondoljanak rá, hanem az innovációs trendekkel folyamatosan lépést tartó tech cégként. Ez viszont nem megy egyik pillanatról a másikra, ahogy azt az eddigi kísérletek vegyes eredményei is jelzik.

Növekszik a lakossági elérés

Az egyik ígéretes projekt a Marcus lakossági üzletág, amely mára 14 millió ügyféllel rendelkezik. A két legerősebb ügyfélszerzési csatornát eddig az azonos nevű neobank és az Apple-lel való együttműködés jelentette. A Marcus neobank személyi kölcsönöket, megtakarítási számlát, cashbacket és hitelkártyákat kínál több millió ügyfelének. Tavaly tavasz óta a szolgáltatás Nagy-Britanniában is elérhető.

Még több – a hírek szerint 8-9 millió – ügyfélt hozott az, hogy a Goldman állt pénzügyi szolgáltatóként az Apple saját hitelkártyája, az Apple Card mögött. Itt némileg árnyalja a képet, hogy egészen friss adatok szerint jelentős, 2,93 százalékos a hitelkártya-portfólió hitelveszteségi rátája. Ezzel együtt pánikolni nem kell, idővel ez az arány javulhat, a veszteségek pedig nem akkorák, hogy az igazán fájjon.

Magas csúcsokra tör a Goldman Sachs

A további technológiai projektek is nagy tervek meglétéről tanúskodnak. Köztük van a Marquee, egy az intézményi ügyfelek kiszolgálására használt kockázatkezelési és adatelemzési platform. Említést érdemel még a TxB, a Goldman új, tranzakciós banki és treasury szolgáltatásokat tömörítő tech platformja. A TxB-től sokat várnak, hiszen a Goldman eddig nagy lemaradásban volt treasury fronton a riválisokhoz képest. Most elkezdhetik csökkenteni a lemaradást a JPMorgannel és a Morgan Stanley-vel szemben. 

Az adásból kiderül az is, hogy milyen ambiciózus projekt van még alakulóban házon belül. Suppan Márton emellett elmondja hogyan érdemes értékelni a hagyományos pénzintézetek technológiai projektjeit. A sok kérdőjel mellett azt már látjuk, hogy a Goldman Sachs elindult a tech céggé válás útján, és nem sajnál költeni nagyszabású terveire. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés