Tűz volt a vadiúj német Tesla-gyárban

2022. szeptember 28. 12:00
Eloltották a tüzet a német Grünheide melletti Tesla Gigafactory Berlin újrahasznosító üzemében, de a helyiek máris a termelés leállítását követelik.

Hétfőn a hajnali órákban sikerült eloltani azt a tüzet, ami a tavasszal átadott német Tesla Gigafactory újrahasznosító üzemében tört ki. A gyár saját, tizenkét tagú tűzoltócsapata nem bírt a lángokkal, így az üzem melletti Grünheide településről szálltak ki a tűzoltók, akiknek órákba telt, hogy megfékezzék a tüzet. A jelentések szerint 800 köbméter karton és fahulladék gyulladt ki, így az a félelem, hogy akkumulátorok kaphattak lángra, végül alaptalannak bizonyult.

Hogy miért jelent óriási kockázatot az elektromos járművek akkumulátorának meggyulladása, arról itt írtunk bővebben.  

Mindez nem hatotta meg azokat a csoportokat, amelyek már az alapkőletétel pillanatától ellenezték a Tesla-építkezést, annak környezetre, elsősorban az ivóvízre gyakorolt vélt vagy valós negatív hatásai miatt. 

A tűz után azonnal jelentkezett a grünheidei polgári zöld csoport, amely a termelés haladéktalan leállítását követelte. Szóvivőjük, Steffen Schorcht úgy fogalmazott: „a legrosszabb félelmeink valóra váltak. Követeljük a termelés leállítását mindaddig, amíg nem tisztázódnak a tűz keletkezésének okai és körülményei, és amíg a gyár végre nem hajt minden, a vízvédelemmel kapcsolatos intézkedést”.

A Tesla hivatalosan még nem kommentálta a tűzesetet.

Fotó: Elon Musk nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2020. szeptember 3-án. 
MTI/EPA/Alexander Becer


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés