Öröm az ürömben: Magyarország dobogós a gazdasági növekedésben

2022. szeptember 24. 14:15
Jó mutatókkal futunk neki a nehéz, globális kihívásokkal teli időszaknak, hiszen az egy főre eső GDP változása alapján hazánk a harmadik legjobb teljesítményt érte ez az OECD által vizsgált országok közül a 2022-es, első negyedéves adatok alapján. Öt év alatt 21 százalékkal tornáztuk feljebb az egy főre eső GDP értékét, a legutóbbi negyedévben csak az írek és a lengyelek voltak jobbak nálunk.
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

Egy ország gazdasági teljesítménye lényegében lineáris kapcsolatban áll a foglalkoztatottak számával. Ha egy adott államban többen dolgoznak, akkor várhatóan a teljes GDP is magasabb lesz. Emiatt egyes országok összevetésénél legtöbbször inkább az egy főre eső GDP mutatót szoktuk figyelembe venni. 

A világbank korábbi adatai szerint a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre eső GDP alapján

Magyarország a 43. legjobb mutatóval rendelkezik az egész világon.

Bár Lengyelország még éppen előttünk van, olyan országokat utasítottunk magunk mögé, mint Portugália, Románia, Lettország, Horvátország, Szlovákia vagy Görögország. 

Hazánk különösen gyorsan javította a gazdasági fejlettség mutatóját az elmúlt években. Ahogyan azt az 1. ábra is mutatja, öt év alatt (2017 és 2022 első negyedévei között) összesen 21 százalékkal tornázta feljebb az egy főre eső GDP értékét. 

Adataink nemzetközi összevetésben nagyon jók

Magyarország teljesítménye csak kicsivel maradt el a lengyelek 24 százalékos bővülésétől. Az aranyérem azonban egyértelműen az íreké. Esetükben a mutató szédítő ütemben, az ezüstérmes érték duplájával, 48 százalékkal lett magasabb. 

1. ábra.

A magyar teljesítmény egyértelműen jobb, mint a görögök vagy portugálok 9 százaléka, a csehek vagy a szlovákok 8 százaléka, és több mint ötszöröse az osztrákok 4 százalék alatti teljesítményének, hétszerese a franciák és az olaszok 3 százalékos bővülésének, és tízszerese a németek és a britek 2 százalékos értékének. 

A magyar teljesítmény jócskán, több mint négyszeresen meghaladja az Eurózóna kicsivel 5 százalék alatti mutatóját is. Ez mindenképpen jó hír számunkra, hiszen azt mutatja, hogy hazánk gazdasági konvergenciája az elmúlt években is folytatódott. 

Sok országban nagyon rossz adatok születtek

Az OECD által követett országok közül a legrosszabb eredményt Mexikó esetében regisztrálták. Az USA déli szomszédja esetében egyenesen csökkent a gazdasági fejlettség mértéke, a vizsgált öt év viszonylatában 6 százalékponttal. 

Nem sok oka van az örömre a japánoknak és az izlandiaknak sem. Ezen két ország esetében az elmúlt öt évben lényegében semmit nem változott az egy főre eső GDP mutatója. Ennek következtében mindkét ország visszacsúszott a rangsorokban, az egy lakosra jutó gazdasági teljesítmény tekintetében Izland már csak a 21., míg Japán csupán a 37. helyen áll. 

Mint az adatokból is kitűnik, Magyarország nagyon jelentős  felzárkózási munkát vitt véghez  gazdasági fejlettség terén az elmúlt években. Hazánk a GDP mutató alapján mára már fejlettebb, mint Portugália, Horvátország, Szlovákia vagy Görögország. Ha pedig a következő, várhatóan kihívásokkal teli időszakban is sikerül megőrizni a gazdaságunk erejét, agilitását , akkor a jövőben tovább léphetünk előre a relatív gazdasági erő szerinti rangsorokban. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennyit a K-monitorról. Egy valóban korrupt országban LEHETETLEN ilyen teljesítményt produkálni.

Agyilag bölcsődés. Ne öregítsd magad, mert azonnal lebuksz. Minden ranglista relatív.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés