Már a lengyelek és a szlovákok is befagyasztanák az áram árát

2022. szeptember 21. 17:30
Írta: Matus Tibor
A lengyel kormány tervei szerint az áram árát befagyasztanák azon háztartások számára, amelyek évente legfeljebb 2000 kWh-t fogyasztanak. Azok, akik korlátozzák fogyasztásukat, további 10 százalékos kedvezménnyel számolhatnak – írták a múlt héten a lengyel lapok.

A kormány által előkészített javaslatok között szerepel, hogy

akik az előző évi fogyasztáshoz képest 10 százalékkal csökkentik az áramfogyasztásukat, azok 10 százalékos kedvezményt kapjanak a számlából.

Az egyik megszólaltatott kormánytisztviselő úgy nyilatkozott:azzal is ösztönözni akarják a megtakarítást, hogy megmutatják, mindez kétszeresen is megtérül. Kevesebbet kell fizetni az áramért, ráadásul a megtakarításoknak köszönhetően olcsóbb lesz az áram tette hozzá.

A tervezett megoldás szerint

a villamos energia árát befagyasztják azon háztartások számára, amelyek évi 2000 kWh-nál nem fogyasztanak többet.

Azok, akiknek a fogyasztása magasabb, az Energiaszabályozási Hivatal által jóváhagyandó új tarifák szerint fizetik majd a számlákat, de az új tarifa csak a 2000 kWh feletti többlet után lesz érvényes. A lapok azzal magyarázzák a 2000 kWh-ás határt, hogy a lengyel Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban a háztartások átlagos villamosenergia-fogyasztása 1996 kWh volt, ebből a városi területeken 1752,5 kWh, a vidéki területeken pedig 2486,2 kWh.

A sajtó persze rámutat, hogy a részletes megoldásoknak figyelembe kellene venniük a nagycsaládosok vagy az elektromos fűtéssel rendelkező fogyasztók helyzetét is.

A klíma- és környezetvédelmi minisztériumban készített, a háztartások számára a jelenlegi energiaárak fenntartásáról szóló törvényjavaslat a héten kerül a lengyel kormány elé, a Szejm pedig a következő, szeptember 28-29-re tervezett ülésén foglalkozna vele.

A függőben lévő rendelet a hírek szerint az úgynevezett érzékeny címzettekre is kiterjed, azaz például a kórházakra, iskolákra, bölcsődékre, óvodákra, szociális segélyközpontokra, egyházakra vagy önkéntes tűzoltóságokra.

A sajtó szerint sok jel utal arra, hogy az „árpajzsok” finanszírozásának legalább egy részét az energiacégekre terhelik át.

Szlovákiában is hasonló tervezetet lengettek be még jó pár héttel ezelőtt, igaz, az augusztus vége óta kirobbant kormányválság elodázta a javaslat megtárgyalását. A hírek szerint a héten foglalkozna vele a szlovák kormány, persze az immár kisebbségben kormányzó alakulatnál semmi sem biztos. A szlovák javaslat lényege az volt, hogy a valamelyik előző évi fogyasztást (nem eldöntött, hogy 2019 vagy 2021) vennék alapul.

Ezen fogyasztás 85 százalékára vonatkozna a befagyasztott ár, ezen felüli fogyasztásért viszont már a kedvezményes ár többszörösét fizetnék a háztartások.

Pár hónappal ezelőtt még mind a lengyel, mind a szlovák kormány elvetette az áram árának maximalizálását. Ahogy Európa többi tagországában, elvetették az ársapka ötletét, mint a piacoktól idegen megoldást. Most több tagország is gondolkodik ilyenfajta megoldásban, kérdés, hogy nem lesz-e elkésett az intézkedés. A lengyelek eddig inkább az áfa csökkentésével próbálták enyhíteni az elszabaduló árakat, a szlovákok pedig a koalíciós torzsalkodások miatt nem tudtak dűlőre jutni valamiféle megoldásban. 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés