Meghökkentő helycsere: India leelőzte gazdasági növekedésben Nagy-Britanniát

2022. szeptember 21. 9:26
Ezzel a világ ötödik legnagyobb gazdasága, ugyanis gazdasági növekedésben évek óta jobban teljesítenek, mint a brit „anyaország”.

Tíz évvel ezelőtt India mindössze a 11. helyen állt a világ legnagyobb gazdaságaival rendelkező országok rangsorában. Aztán elindult a nagy menetelés, olyannyira, hogy a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi jelentése szerint éppen megelőzte az Egyesült Királyságot – amelynek, mint köztudott – egykoron gyarmata volt. A helycsere egyben azt is jelenti, hogy míg India az ötödik helyre jött fel (az USA, Kína, Japán és Németország mögé), a britek visszacsúsztak a hatodikra.

Az ábra India és az Egyesült Királyság GDP-jét mutatja 1980 és (várhatóan) 2027 között. Infografika: Statista

Liz Truss a lehető legmostohább gazdasági környezetben veszi át országa irányítását. Az Egyesült Királyság kilépése az Unióból, jelenlegi, gyorsan növekvő inflációja, a recessziós mumus és a megélhetési válság felbukkanása olyan gazdasági visszaesést produkál, amely az elemzők szerint még két év múlva is tartani fog.

Mindeközben Indiának további növekedést jósolnak: a prognózisuk alapján valószínűsíthető, hogy 2027-ig borítékolhatóan folytatódik “jó sorozata”, ami azt jelenti, hogy (dobogóközelbe kerülve) akár Németországot is megelőzheti növekedésben – miközben Nagy-Britannia marad a Top5-ből kiszorulva. 

Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés