A fegyverek gyártása menti meg az orosz gazdaságot?

2022. szeptember 17. 13:09
A Bloomberg hírügynökség szerint az orosz ipari teljesítménynek jelentős lökést adott az utóbbi hónapokban felfutó hadiipar. A maximumra fokozott hadi termelés is hozzájárult ahhoz, hogy a szankcióknak nincsenek olyan hatásai az orosz gazdaságra, mint amit elvártak volna tőlük.

A haditechnikai eszközök gyártását általában titok, homály fedi, így nehéz felmérni az ágazatnak a termelésre gyakorolt tényleges hatását. A Bloomberg szakírója is a statisztikai adatsorok közül, a „kész fémtermékek” termelése fejezetből próbál következtetéseket levonni a fegyverek, bombák és különféle lőszerek gyártására vonatkozóan. Mindenesetre ennek a fejezetnek a teljesítménye, az előző hónapokban meredeken csökkent, majd júliusban kiugróan, majdnem 30 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Természetesen az orosz statisztikai szolgálat nem válaszolt a védelmi iparra vonatkozó adatokkal kapcsolatos kérdésekre, de azt nyilatkozták,hogy a gazdasági tevékenység osztályozására szolgáló hivatalos rendszer szerint a „fémipari késztermékek” statisztikáit állítják össze. Ez a kategória viszont nem tartalmazza a hadiipar „végtermékeit” - közölték, anélkül, hogy részletezték volna, hogy ez mit jelent. Ugyanakkor a statisztikai csoportosítás – legutóbb 2022 júliusában módosított – nomenklatúrája számos fémterméket tartalmaz, köztük fegyvereket, lőszereket, bombákat, rakétákat, töltényeket és egyebeket!

Ágyúk vagy kanalak? Nem mindegy!

A gazdaságról teljes képet kapni azért is bonyolultabb, mert az orosz kormány egyszerűen leállította néhány kulcsfontosságú statisztika közzétételét, már nem közöl például havi adatokat arról, hogy mennyit költenek a különböző költségvetési tételekre, köztük a védelemre.

Bár mindez így csak következtetés, hiszen ebbe a fejezetbe tartozik, mondjuk az evőeszközök gyártása is, vagy az „egyéb járművek és felszerelések”, amelybe a kerékpárok és hasonló termékek mellett a hajók, repülőgépek és páncélosok gyártása is beletartozik.

A fenti bizonytalanságok ellenére a Bloomberg által megszólított szakértő is úgy véli, hogy

az orosz gyártás sokkal rosszabbul teljesített volna, ha nincs a háború.

Oroszország gyorsan felállította a “pénzügyi védelmi vonalait”, hogy elhárítsa a gazdaságát érő sokkot az ukrajnai februári invázió után, de úgy tűnik, mégis hosszabb időt vett igénybe az ipari bázis háborús alapokra való helyezése. 

Ide kapcsolódik, hogy Putyin júliusban beiktatott törvénye, az orosz kormánynak rendkívüli ellenőrzési jogot biztosít a hadsereg ellátó vállalkozások felett. Szükség esetén akár arra is kényszeríthetik őket, hogy a termelést a katonai szükségletekhez igazítsák, vagy túlórákat vezessenek be.

Túl szép, hogy igaz legyen?!

Májusban az USA közölte, hogy exportellenőrzései miatt két nagy orosz tankgyárban leállt a munka. A statisztika viszont arra utalhat, hogy Oroszország kezd jobban megbirkózni a szankciók okozta bénító zavarokkal. Az ipari termelési számok az elmúlt hónapokban szinte túl szépnek tűntek ahhoz, hogy igazak legyenek

A legújabb helyi jelentések szerint például az Uralvagonzavod is felpörgött. A védelmi ipart kiszolgáló gyárban dolgozók 12 órás munkanapra álltak át, és szombatonként nyolcórás műszakra jelentkezhetnek önkéntesnek.

Az ukrajnai északi ellentámadás mindemelett komoly kudarcokat okozott az utóbbi napokban Oroszországnak, így várhatóan további erőforrásokat kell mozgósítani, tehát a  gyártás  mesterséges felpörgetése várhatóan még 2023-ban is része marad az orosz gazdaságpolitikának – már ha addig nem történik valamilyen, a háborúnak  gyökeresen más irányt adó fordulat. 

Bloomberg úgy véli, hogy 

az orosz védelmi ipar gazdasági fellendülése azonban valószínűleg rövid életűnek bizonyul majd, különösen, ha az embereket elvonják egy esetleges mozgósításnál, miközben az alkatrészek és a technológia megvonásával a szankciók leépítik az orosz hadigépezetet.

Az Európába irányuló energiaszállítások körüli patthelyzet szintén a bevételek csökkenésével fenyeget, mivel Oroszország már felfüggesztette a fő piacára irányuló gázszállítások nagy részét, és a nyersolajat árengedménnyel értékesíti.

Hatalmas, 8,4 százalékos költségvetési hiány

Kérdéses számukra, hogy Oroszország képes lesz majd fenntartani saját szükségleteit, különösen, ha az ukrajnai csaták nagyon elhúzódnak. A költségvetés is feszültség alá kerülhet. A berlini Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének elemzése is ezt támasztja alá, e szerint az év első hét hónapjában a védelmi kiadások mintegy 20 milliárd dollárral magasabbak voltak, mint 2021 azonos időszakában.

Az orosz védelmi beszerzések költségvetése idén akár 700 milliárd rubellel (11 milliárd dollárral) is megemelkedhet. 2021-ben Oroszország teljes katonai kiadása elérte a 65,9 milliárd dollárt. A havi GDP 8,4 százalékával a kormány már júliusban a legnagyobb költségvetési hiányt produkálta 2020 nyara óta, kereskedelmi többlete pedig jelentősen csökkent augusztusban.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezeknek a tankoknak már a gyárban lerepült a tornyuk? Ott is a pesti srácok dolgoznak?

A dollárt is a hadigazdálkodás tartja a víz felszíne fölött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés