Párizs már az Eiffel-torony fényeit kapcsolja le azért, hogy spóroljon

2022. szeptember 13. 7:30
Párizs legismertebb nevezetessége, az Eiffel-torony világításait korán lekapcsolják majd, ezzel a főváros energiát takaríthat meg az ínséges időkben – jelentette a The Guardian.

Az 1889-ben elkészült 1083 méter magas torony eddig minden nap szürkülettől egészen hajnali 1-ig világított. A 20 ezer izzó ráadásul óránként öt percig villog minden órában.A városháza azonban a héten várhatóan javaslatot tesz arra, hogy a torony fényeit több mint egy órával korábban, 23.45-kor – amikor az utolsó látogatók távoznak – kapcsolják le, hogy takarékoskodjanak az elektromos árammal. Jean-François Martins, a torony igazgatóságának vezetője a The Guardian lapnak nyilatkozta:

„Ez egy szimbolikus gesztus, az energiával kapcsolatos tudatosság első lépése.”

A torony éjszakai világítása azonban a torony éves energiafogyasztásának mindössze 4 százalékát teszi ki. A főváros szerint nem az a lényeg elsősorban, hogy a lehető legtöbb energiát spórolják meg, ez inkább egyfajta példamutatás a többi ország számára, amelyek hasonlóan energia szűkében vannak.

Azonban Franciaország igen csak aggódhat az energiaszámlák miatt, hiszen az orosz Gazprom egy vita miatt leállította a földgázszállítást a francia Engie közműszolgáltatónak. Eközben Marseille, egy másik franciaországi nagyváros szeptember végétől lekapcsolja a világítást néhány műemléknél, például a Pharo palotánál. Nem Párizs az egyetlen város, amelyik odafigyel az energiafogyasztásra. Németországban idén nyáron a városok korlátozták a fűtést és kikapcsolták a világítást, hogy energiát takarítsanak meg – adta hírül korábban a Makronóm.

Érdekesség

Az Eiffel-torony csütörtökön teljesen elsötétült, miután bejelentették II. Erzsébet királynő halálát. A torony fényeit utoljára a 2015 novemberében Párizsban elkövetett terrortámadásokat követően kapcsolták ki.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A főváros szerint nem az a lényeg elsősorban, hogy a lehető legtöbb energiát spórolják meg, ez inkább egyfajta példamutatás a többi ország számára, amelyek hasonlóan energia szűkében vannak."

Szimbolikus gesztusok, amiknek nincs sok gyakorlati haszna. Akár a jelképe is lehetne az utóbbi évtizedek baloldali politikájának.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés