Magyarországon nőttek a legjobban a jövedelmek

2022. szeptember 14. 8:00
A rendelkezésre álló jövedelem alakulása az egyéni jólét egyik legfontosabb mutatója. Az OECD adatai szerint hazánk teljesített a legjobban ezen a téren.
Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon.

A rendelkezésre álló jövedelem a közgazdaságtan egyik legfontosabb jövedelmi kategóriája. Magában foglalja a béreket és fizetéseket, az önálló vállalkozói tevékenységből és jogi személyiséggel nem rendelkező vállalkozásokból származó jövedelmeket, a nyugdíjból és egyéb szociális juttatásokból származó bevételeket, valamint a pénzügyi befektetésekből származó jövedelmeket.

Az OECD legfrissebb adatai szerint a lakosság rendelkezésre álló jövedelme Magyarországon növekedett a legnagyobb mértékben az elmúlt 12 évben.

Ahogyan azt az 1. ábra mutatja, hazánkban 59 százalékkal nagyobb a jövedelmek vásárlóértéke. Ez azt jelenti, hogy 2022 első negyedévében egy átlagos magyar több mint másfélszer annyi terméket és szolgáltatást vásárolhatott egy hónapban, mint 2010 első negyedévében.

Forrás: OECD.

A második legjobb dinamikát Lengyelország tudhatja magának. Az északi állam lakosainak jövedelme 41 százalékkal ért többet az idei év elején, mint tizenkét évvel korábban. A dobogó harmadik fokára Dánia került, mely országban 25 százalékkal növekedett a pénzbevételek vásárlóértéke.

A rangsor másik vége is nagyon érdekes. Az olaszok jövedelme ugyanannyit ért 2022 elején, mint 2010 elején, esetükben az elmúlt egy tucat év gyakorlatilag olyan, mintha meg sem történt volna. Ausztria lakosai még rosszabbul jártak, náluk 3 százalékot csökkent az átlagos állampolgár bevételeinek vásárlóértéke. Végül Spanyolországban még drámaibb, 9 százalékos csökkenést kellett elszenvednie az állampolgároknak az elmúlt 12 évben.

Az út természetesen még hosszú. Bár ma Magyarországon már magasabb a rendelkezésre álló jövedelem értéke, mint Görögországban, Szlovákiában vagy Lettországban, számos állam még előttünk van. Azonban csak egyféleképpen tudunk előre lépni, tartani kell a magasabb növekedési ütemet, ahogyan ezt az elmúlt években is tettük.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés